Home Arbetsliv Är du väl förberedd så har du väntat för länge

Är du väl förberedd så har du väntat för länge

by Charlotta

Man vill ju vara förberedd så man inte gör dåligt ifrån sig. Eller hur?

Visst är det så, har man chansen att förbereda det man ska göra så är det klokt att ta den chansen så att när man väl står där och det är skarpt läge så kan man göra så bra ifrån sig som möjligt. Motsatsen, dvs att känna sig dåligt förberedd, är ingen rolig upplevelse och har man varit i den situationen så undviker man gärna att hamna där igen.

Om man inte har en chans att förbereda sig utan måste improvisera så är det en helt annan situation, för då finns det inga förväntningar på att man ska vara förberedd, varken från en själv eller någon annan. Och det är här det börjar bli intressant, för många gånger så blir det trots allt väldigt bra när man tvingas improvisera, kanske till och med bättre än när man förberett sig under långt tid.

Ibland tror jag att vi förbereder oss för mycket och inte minst för länge. Vi förbereder oss så mycket att situationen tappar sin tjusningn och vi tappar glöden som vi hade från början. Vi förbereder oss så ingående att det blir tråkigt och vi tappar intresset, och i värsta fall lägger vi så mycket tid på förberedelser att chansen rinner oss ur händerna och vi missar tillfället.

En amerikansk författare och psykoterapeut vid namn Sheldon Kopp har sagt: ”Jag har aldrig påbörjat något viktigt där jag känt mig tillräckligt förberedd.”

Till en början kan det låta som ett dåraktigt uttalande, men i själva verket är det nog snarare väldigt klokt. För självklart ska man förbereda sig, men minst lika viktigt som att vara förberedd är att ha glöd och engagemang för det man ska göra och att lämna utrymme för improvisation och anpassning till hur situationen utvecklar sig.

Hur mycket man än förbereder sig kan man aldrig vara säker på att det man förbereder för kommer att utvecklas precis så som man tänkt sig, och då har man dels gjort en massa arbete i onödan och dels är risken stor att man har svårt att anpassa sig till de nya förutsättningarna eftersom man hade planerat så väl.

Så när du tycker att du är färdig med förberedelserna till ungefär 75% så kanske det är läge att hoppa över resten och lämna det utrymmet till improvisation, för det är då engagemanget och personligheten kommer fram. Ibland behöver man helt enkelt sluta förbereda sig och bara hoppa.

/Charlotta

2 comments

Peter 14 mars, 2015 - 00:24

Förberedd på allt. Dator och papper. Tränat framför spegeln. Bara att köra på.
No worry’s.

”Min kollega kommer från Kina så vi kan väl ta det på engelska”. Var det första jag möttes av. Och där tog det slut.
Mardrömmar än idag. Bland de sämsta presentationer jag någonsin gjort.
Inte för att jag har problem med engelska. Inte för att jag inte hade engelskt material med mig.
Övertänd. Eller, ”För förberedd” var så inställd på allt jag skulle göra att det gick åt H…… när jag fick byta språk.

Kan nog hålla med om att jag presterat bäst om jag t ex blir inskickad lite hastigt och lustigt för att göra något och inte alls hunnit förbereda speciellt mycket och jag får improvisera.
Har en tro att det beror på att jag inte har något att förlora. Ingen press, ingen stress, ingen förväntar sig någonting.
Önskar det var så jämt 🙂

Coachen 14 mars, 2015 - 09:42

🙂 Tack för dina erfarenheter, Peter. Visst är det märkligt hur vi människor fungerar. Just det där med förväntningar kan sätta ödesdigra käppar i de mest väloljade hjul, och ofta är det inte ens omgivningens förväntningar utan våra egna. Dessutom så kan vi i allmänhet mycket mer och har mycket bättre koll än vi tror oss om, så många gånger är alla de där ingående förberedelserna onödiga och det hade räckt med en snabb genomgång för att fräscha upp minnet.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI