Home Personlig utveckling Att glädjas åt det du har istället för att sörja det du saknar

Att glädjas åt det du har istället för att sörja det du saknar

by Charlotta

Känner du igen känslan av att du bara måste ha en viss grej, du har sett den någonstans och blir helt förtrollad av den, det är som om den talar direkt till dig och säger att ni hör ihop, att den är gjord för dig och skulle fylla ett behov som du kanske inte visste att du hade men som du genast inser är gigantiskt och som du gör att du inte riktigt kan leva utan just den grejen?

Du försöker stå emot, men det är lönslöst så du köper den, tar hem den, packar upp den och den är så fin, så underbart fantastisk fin att du beundrar den flera dagar innan den hamnar i skymundan och du glömmer bort den för att du har blivit förtrollad av något annat som du måste ha.

Den som har upprepat den här loopen några gånger vet att det är så det fungerar och att det kommer att hända igen, såvida man inte medvetet styr om sina tankar från att fokusera på allt det man inte har till att fokusera på allt det man har.

I det här fallet handlade det om en sak, men det kan lika gärna handla om en förmåga, en relation, en upplevelse, en prestation eller något annat. Det kommer alltid att finnas sådant man inte har, som man saknar, eftersom ingen någonsin kommer att ha allt. Det innbeär att om man fokuserar på det man saknar kommer man aldrig att bli klar, det finns inget slut utan det kommer alltid att vara en evig jakt på nästa attribut.

De flesta av oss har långt mer än tillräckligt för att leva ett väldigt gott och lyckligt liv med det vi har, anledningen till att det ibland inte känns så är inte för att vi har för lite eller har fel saker utan för att vi fokuserar på fel saker, nämligen på det vi inte har och upplever att vi saknar.

I själva verket är chansen stor att vi inte alls saknar det på riktigt, utan att vi upplever att vi saknar det bara för att vi väljer att fokusera på att vi inte har det. Lägger vi istället våra tankar och vår energi på något av allt det vi redan har tillgång till försvinner känslan av saknad och brist, och ersätts av känslor av tacksamhet och överflöd.

Att bli medveten om allt man redan har och vilket värde det har är inte svårt, det är bara ovant, men man kan göra det till en vana genom att bestämma sig för det. Se allt och alla du har omkring dig och träna på att uppskatta det.

Om det behövs så gör listor med olika teman, t ex människor som betyder något för mig, saker jag är bra på, snälla saker som jag har gjort för andra/som andra har gjort för mig, svåra saker jag har lärt mig, fina saker jag har, osv. Fyll på listorna efterhand och läs igenom dem när du fastnar i tankar av brist och saknad.

/Charlotta

4 comments

Annica 1 oktober, 2017 - 16:37

Det du beskriver är så riktigt och sant. ❤❤❤
Att kunna lyfta blicken och fokusera på det man har
och inte det man inte har.
Att känna tacksamhet för de människor som finns nära runt omkring.Att man har ett hem, mat på bordet och alla grundläggande behov tillgodosedda.
Nu är det ju inte så för alla människor på vår jord eller ens i vårt eget samhälle tyvärr.
Krig, fattigdom , misär och utsatthet på olika sätt.
Så tacksamhet kan betyda olika saker för olika människor beroende på var vi befinner oss och i vilken livssituation.
När man hamnar i sjukdom och i mitt fall utmattning är det
många tankar iallafall jag brottas med varje dag.
Jag måste lära mig att hantera ett nytt , begränsat jag fast jag egentligen vill vara frisk och stark.Att lära sig acceptera en hjärna som inte orkar och en kropp som känns trasig.
Jag kämpar med att acceptera ett jag som iallafall idag och ett tag framåt inte längre orkar.
Orkar fokusera längre stunder, orkar koncentrera sig, umgås med människor eller ens göra det jag tycker om längre stunder för att hjärnan säger stopp just nu.
Känner en sån enorm sorg och jag saknar mina förmågor.Att kunna läsa en bok, gräva i trädgården, resa, springa en runda eller få sova en hel natt utan att vakna.
Saknar min friska kropp , saknar energin att kunna orka.
Saknar att inte kunna gå till ett arbete och få uppleva en gemenskap och att få göra skillnad.
Men utmattningen med alla svårigheter gör också att man ser med andra ögon på sig själv, omvärlden och det samhälle vi lever i.
Så på ett sätt har jag blivit rikare fast jag blev sjuk.
Mer i kontakt med mig själv, min själ och mina känslor fast det många gånger de senaste åren har gjort ont att leva och varit plågsamt att befinna sig i en utmattad kropp.
Men jag är rik på mina känslor idag.
Jag försöker för första gången i mitt liv ta hand om mig själv. Vara snäll mot mig själv och lyssna till vad jag egentligen behöver för att må bra.
Tränar på att vara i nuet och kämpar med mina orostankar om framtiden.
Jag har en fin familj som betyder allt för mig.
En fantastisk hund full av livsglädje som ger mig lycka att få vara med.
Ett hem där jag känner trygghet trots att det stormar där ute.
Att lära sig uppskatta de små sakerna i livet ger
lycka.
Att vara i stunden nära varandra.
Att vara i naturen.
Att lyssna till musik.
Att vara i kontakt med sig själv.
Att få ge och hjälpa andra djur och människor.
Att förstå att jag har gjort så gott jag har kunnat hela livet.
Jag kommer att känna mig rik på riktigt när jag hittar vägen vidare ur denna utmattning och hittar det jag vill göra på riktigt i ett nytt yrkesliv.
När min skyddsängel öppnar nästa dörr och jag vet var jag ska gå.
Tack för att du delar med dig av alla kloka tankar.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 1 oktober, 2017 - 17:47

Tack för att du läser Annica och tack för att du delar med dig av dina egna erfarenheter och insikter. Har du sett det här inlägget om utmattning?
/C

H 3 oktober, 2017 - 12:56

Vilket härligt tanke väckande inlägg. Jag tror att t.ex om jag är glad över det jag har så kommer det annat positivt in i mitt liv också. Jag har haft mycket stormande nu runt omkring mig men ja tänker forstätta kämpa:)

Charlotta 3 oktober, 2017 - 13:04

Precis så, då får du hjälp av attraktionslagen.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI