Home Personlig utveckling Att göra livets resa meningsfull

Att göra livets resa meningsfull

by Charlotta

Livet blir sällan meningsfullt av sig själv, känslan av meningsfullhet kommer när brinner för något, när man känner passionerat för något eller när man jobbar mot mål som känns meningsfulla.

Ju mindre man bryr sig om sin omvärld och andra människor desto mindre meningsfullt känns livet. Att bry sig om sig själv och vara fokuserad på den egna personen kan till en början kännas meningsfullt, men i längden räcker det inte.

Livet blir inte mer meningsfullt för att man lägger mycket energi på sig själv, inte förrän man börjar fokusera sin energi på något utanför sig själv, något större än en själv, så börjar det på allvar kännas meningsfullt.

Om du inte har hittat något du brinner för eller vet vad du har för mål i ditt liv så är ett sätt att ta reda på det att börja prova dig fram. Att testa på olika saker för att känna efter var du hittar en gnista av intresse, något som kan utvecklas till en passion eller något som kan bli ett mål.

När du hittar något som intresserar dig så behöver du inte direkt veta hur du någonsin ska kunna uppnå det, du behöver bara veta att det känns spännande och inspirerande och att du vill veta mer.

Du behöver bara våga ge dig ut i det okända och treva dig fram en stund för att det inte längre ska vara okänt, utan nu vara något som du har provat på lite försiktigt och som du gärna vill fortsätta med.

Saknar man den där intresselågan i sitt liv, saknar passionen och de tydliga livsmålen så är det så lätt att dra slutsatsen att det inte finns något i livet som är intressant. Att det inte finns något som är tillräckligt spännande för att man någonsin skulle kunna brinna för det eller känna passion.

Så varför skulle man då vilja sätta upp ett mål och jobba för det? Bättre att anstränga sig så lite som möjligt så slipper man dessutom bli besviken när det inte blir som man har tänkt sig.

Men det är just i arbetet, i ansträngningen, i känslan av att ge av sig själv, sin tid, sin kraft, sin energi och sina idéer, till något som är större än man själv, som utmaningen och tillfredsställelsen ligger.

Det är i engagemanget som gnistan föds och lågan har en chans att börja brinna hett och klart. Vågar man inte engagera sig av rädsla för att misslyckas eller bli besviken så tänds aldrig glöden.

Vi människor är skapta för att brinna, för att känna passion och målmedvetenhet. Vi behöver något att jobba mot, något där vi kan uppnå delmål och bocka av dem som avklarade, där vi får känna att vi presterar och åstadkommer saker som har betydelse, inte bara för oss själva utan för andra, för vår omgivning och omvärld.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI