Home Personlig utveckling Att inte säga ifrån är detsamma som att godkänna

Att inte säga ifrån är detsamma som att godkänna

by Charlotta

Man skulle kunna tycka att alla människor instinktivt borde förstå vad som är okej att göra mot en annan människa och vad som inte är okej. Man skulle kunna önska att alla kände på sig och bara visste vad som socialt acceptabelt och vad som räknas som god ton i olika situationer. Man skulle kanske till och med kunna hoppas att människor besatt en viss förmåga av tankeläsning, i alla fall ibland, så att de spontant förstod vad som förväntades av dem utan att någon behövde berätta det.

Men nu är det inte så verkligheten ser ut, i många fall är det nödvändigt att informera andra om vad vi förväntar oss av dem, vad vi vill att de ska göra och hur vi vill bli behandlade. En del av de fallen kan tyckas självklara för en del, men är det inte för andra och då hjälper det inte att gnissla tänder och bita sig i tungan av återhållet missnöje och frustration, vill man ha en förändring så måste man säga ifrån.

”Det borde han förstå av sig själv!” och varianter på samma tema, kan vara en av de vanligaste orsakerna till konflikt och missnöje. Istället för att säga vad man tänker accepterar man situationen under tyst protest och lägger hela skulden på den som borde förstå. Men om det nu verkligen är så att personen inte förstår av sig själv så kommer han inte heller att förstå att han har missat något, det ligger i sakens natur.

Samma sak med olika varianter av ”Hur kan hon göra så här mot mig?”. Det enklaste svaret, som ofta också är det bästa, är ”Därför att du tillåter det.”

Om du upplever att människor inte behandlar dig med den respekt, omtanke eller kärlek du tycker att förtjänar att behandlas, så är det din uppgift att uppmärksamma dem på det och göra klart för dem var det brister och hur du vill ha det istället. Genom att tillåta andra att behandla dig illa så visar du indirekt att du accepterar beteendet och därmed ger dem grönt ljus att fortsätta som de gör. Även om du inombords kokar av ilska eller gråter av smärta så ändrar inte det något så länge du inte utåt visar att du kräver en förändring.

Enklaste sättet att visa det är genom att säga det, att förklara vad du menar och att sedan agera i enlighet med det. Som exempel kan vi ta en person som alltid kommer försent. Tala om hur det påverkar dig, din planering och din dag att behöva vänta, och säg att du inte accepterar att personen slösar med din tid på det viset. Händer det igen efter det så väntar du inte utan går därifrån eller gör det ni skulle gjort på egen hand istället när tiden passerats.

Människor behandlar dig inte alltid som du förtjänar att behandlas utan ofta hur du tillåter dem att behandla dig. Det är alltså du som bestämmer reglerna som gäller för hur du vill bli bemött.

Men det finns förstås också förtjusande undantag, människor som är lyhörda och omtänksamma av naturen och som läser andra människor som öppna böcker. Har du sådana personer i ditt liv så värdesätt dem!

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI