Home Personlig utveckling Att sätta gränser

Att sätta gränser

by Charlotta

Som barn och tonåring är det vanligt att man gör allt man kan för att spränga gränser, de gränser som föräldrar och skola sätter upp känns trånga och onödiga, och så fort man kan börja kunna bestämma själv så tar man sig friheter, inte alltid för att det blir bättre utan bara för att man kan.

I tonåren blir det för många extra tydligt, gränssättning är något som representerar den äldre generationen och som man inte vill ha med att göra, medan gränslöshet och spontanitet ses som nytt, ungdomligt och fritänkande.

Med gränslösheten får man dock en del andra saker på köpet, som att det blir svårt att veta var man står med människor, vad man har att förhålla sig till, och även att planera framåt. Man öppnar upp för andra att ta sig friheter med en själv, för om man säger ifrån och kräver svar så är man ju inte längre spontan och kul.

Desto längre man stannar i denna gränslösa värld och desto mer van man blir vid att tillåta andra människor att bestämma reglerna, desto mer illa far man själv, desto mindre värda blir de egna känslorna och åsikterna tills de en dag inte verkar betyda något alls.

Men det är aldrig för sent att sätta ner foten och skapa nya spelregler, aldrig för sent att säga ”Nej, det tycker inte jag.”, ”Nej, det passar inte mig.”, ”Nej, jag vill något annat.” eller ”Det där är inte okej,  jag accepterar inte att du gör så mot mig.”

Förmodligen kommer ögonbryn att höjas, ögonbryn som sitter på människor som är vana vid att du accepterar utan att ifrågasätta. Kanske förlorar du också någon så kallad vän i processen, någon som bara var intresserad så länge vederbörande kunde använda dig för sina egna behov.

Men du kommer att få en ny vänskap som är värd så oändligt mycket mer,  som gör dig stark och trygg och bekväm i ditt eget skinn, en vänskap som du aldrig mer kommer att vilja vara utan, din egen.

/Charlotta

6 comments

Karin Mankler 4 januari, 2017 - 13:07

Hittade din blogg/sida igår och det känns som att du skriver direkt till mig. Tack för många bra ord och tankar! Läser och följer med stort intresse.

Charlotta 4 januari, 2017 - 14:22

Vad roligt höra Karin, välkommen hit! 🙂
/C

H 4 januari, 2017 - 13:43

Hej, ungefär så gjorde jag i jobbet i mitten av december. Känslan inom mig efteråt kändes bra. 🙂 Kände igen mig i det inlägget mycket… Hälsn H

Charlotta 4 januari, 2017 - 14:23

Härligt att höra H, det är en skön känslan att vara sin egen bästa vän. 🙂
/C

A 5 januari, 2017 - 09:59

Jag har ”förlorat” många på vägen till mig själv, men det var nödvändigt för att jag får vara just jag och jag brukar ofta tänka så som du beskriver det här på slutet. En vänskap i mitt eget skinn, en vänskap med mig själv, en vänskap som jag aldrig vill vara utan.

Jag älskar såna här beskrivningar och inlägg. Tack! 🙂

Charlotta 5 januari, 2017 - 10:00

Tack för att du läser A!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI