Home Personlig utveckling Att skilja på sak och person

Att skilja på sak och person

by Charlotta

Vi lever i samma värld, bor i samma land, kanske i samma stad eller till och med på samma gata, eller så jobbar vi kanske på samma arbetsplats, eller har samma umgänge. Kanske har vi varit vänner i massor med år, eller kanske bor vi till och med ihop.

Vi är fysiskt så oerhört nära varandra, men ändå är det så att i vissa situationer när vi pratar om vissa saker så känns det som om vi kommer från olika planeter.

Helt plötsligt en dag pratar ni om något som ni inte brukar prata om, och det blir smärtsamt tydligt att ni inte delar uppfattning. Och inte bara att ni tycker lite olika, utan att ni har diametralt motsatta åsikter när det gäller exempelvis invandringsfrågor, feminism, sjukvård, jobbpolitik, hbtq-frågor, vad som händer när vi dör, eller någon annan grundläggande värdering.

För ett ögonblick blir det tyst och ni tittar på varandra som om ni har svårt att tro på det ni hör, och i samma stund börjar ni båda ifrågasätta om ni verkligen kan fortsätta att vara vän med någon som har så vansinniga åsikter.

Hemligheten är att kunna skilja på sak och person och komma ihåg att personen framför dig är precis densamma som innan ni hade det där avslöjande samtalet, och en annan sak som är bra att komma ihåg är att ord är laddade på olika sätt för olika människor och det är inte alls säkert att ni menar precis samma sak när ni använder samma ord. Sånt beror på referensramar och erfarenheter, och även en liten variation kan göra stor skillnad på betydelse.

Istället för att säga upp bekanstskapen över en sakfråga så kanske ni kan komma överens om att i just den frågan tycker ni olika och det är okej. Är det väldigt laddat kanske ni ska komma överens om att undvika det samtalsämnet, och är det mindre laddat kanske det kan vara extra intressant att prata vidare om era olika ståndpunkter.

Med det sagt så går det inte att komma ifrån att det trots allt finns riktiga ”deal-breakers”, åsikter som man helt enkelt inte kan acceptera och i synnerhet inte hos någon som man umgås ofta och nära med, och då är det kanske så att samtalet innebär slutet på den relationen.

Men kom ihåg att alla åsikter har ett ursprung och även du inte delar en viss åsikt så kanske du kan acceptera att den finns genom att du tar reda på dess bakgrund och var den kommer från.

/Charlotta

6 comments

H 13 december, 2016 - 22:02

Hej, nu har min kollega igen uttryckt sig på en kränkande sätt. Dessvärre på framför andra människor. Det har inte hänt förut att de händer framför andra. Nu vet jag inte om jag ska ta upp det imorgon eller inte. Jag höll god ton och sa inget emot. Jag är inte ledsen utan bara väldigt ilsken. Jag lyckas inte riktigt skaka av mig det och nu har kollegan förstört min natt sömn..

Charlotta 13 december, 2016 - 22:20

Nej, låt honom inte ta så stor plats i din tankar att det stör din nattsömn, det är han inte värd. Om du känner att du har nått gränsen för vad du kan acceptera så ta upp det med antingen honom eller chefen, vilket du tror har bäst resultat.
/C

Camilla Ehtenlans 7 november, 2020 - 05:16

Jag förstår att man kan göra skillnad på vad en.person tycker o tänker men ändå inte
Ord även.mer.handlingat visar ju vem den personen är. Inte lätt att inte döma människor men försöker låta bli. Att se helheten av människans olika sidor o handlingar är väl ett sätt att inte döma så hårt. Jobbigt.med svartvit tänkande
Bra människa kontra dålig människa.

Charlotta 7 november, 2020 - 09:38

I grunden är vi alla ett så när vi dömer varandra dömer vi också oss själva. När vi dömer någon och sedan tror att vi mår dåligt på grund av skuld- eller skamkänslor mår vi egentligen dåligt för att vi har varit dömande mot en aspekt av oss själva.
/C

H 13 december, 2016 - 22:53

Jag vet ibland att min chef hamnar i dispyter med honom också ibland. Senast för någon månad sedan. De är ju egentligen lite släkt med varandra och därför han fick jobb där. Kanske försöka förklara för honom på ett lugnt sätt att det inte är okej att göra sådär som han gjorde. Förut sa jag åt honom på ett kanske hårt ilsket sätt när han gick över den gräns jag inte tolererarade.

Charlotta 13 december, 2016 - 23:13

Det kan vara klokt att hålla huvudet kallt och göra det under kontrollerade former, att lägga fram det på ett sätt som gör att han ser vinsterna av att ta itu med problemet. Lycka till!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI