Home Personlig utveckling Att vara äkta och sårbar är att vara stark

Att vara äkta och sårbar är att vara stark

by Charlotta

När jag betraktar människor i olika sammanhang i min omgivning får jag ofta en känsla av att de anstränger sig. Vad det är de anstränger sig för kan jag självklart omöjligt veta, men jag får för mig att de anstränger sig för att verka oberörda, starka, lyckliga, lugna, glada, problemfria, framgångsrika, eftertraktade och faktiskt också ointresserade, där speciellt det sistnämnda är för mig en fullständig gåta. Varför vill man framstå som ointresserad av allt och alla omkring sig? Är det meningen att det ska vara ett tecken på att man själv är så mycket förmer än alla andra att man inte orkar bry sig, eller vad handlar det om?

Att känna dig lycklig och stark är fantastiskt och är verkligen något att sträva efter, men att anstränga dig för att verka lycklig och stark när du i själva verket kanske känner dig olycklig och svag gör bara situationen värre. Att låtsas vara något du inte är försvagar dig, även om du låtsas vara stark och oberörd så gör det dig svagare eftersom det inte är äkta. När du sätter upp en fasad med egenskaper som inte bottnar i ditt inre så är du oärlig inte bara mot andra människor utan också, vilket är mycket allvarligare, mot dig själv. Och att inte vara ärlig mot dig själv gör att du drar på dig onödig negativ energi och förlorar värdefull självkänsla.

Det kan tyckas motsägelsefullt men det som ger dig positiv energi, som bygger din självkänsla och verkligen gör dig stark är att våga visa din sårbarhet, att våga vara rakt igenom äkta mot både dig själv och mot andra. När du äger dina kvaliteter och dina svagheter och bär dem med stolthet så flödar energin mellan kropp och själ obehindrat och dina styrkor blir kraftfullare och dina svagheter blir mindre. Det paradoxala är alltså att genom att våga visa din sårbarhet så blir du på sätt och vis osårbar eftersom du inte längre har något att dölja.

Om du är äkta i dina relationer får du respekt och beundran från människor som själva förstått vitsen med genuinitet. Människor som är äkta blir också starka och inflytelserika eftersom de utstrålar en positiv energi som andra dras till. Om du däremot själv gömmer dig bakom fasader och attityder blir det mycket svårare att få andra människor att relatera till dig och känna samhörighet med dig. Här kommer också intresset in som jag nämnde i början. Bästa sättet att förstå människor och komma dem nära är att visa ett genuint intresse för dem, att verkligen vilja förstå och ta del av vad som rör sig i deras liv och hur de påverkas. Genom att vara äkta och intresserad blir du själv intressant och får människor att vilja interagera med dig och att vilja vara en del av det du gör, så den absolut coolaste egenskapen borde verkligen inte vara att verka ointresserad utan att verka intresserad för däri ligger makten att påverka och förmågan att bli omtyckt.

/Charlotta

17 comments

Lady Di 1 september, 2013 - 07:17

Så sant! Har just själv funderat över detta och kommit till liknande insikter. Tack!

Coachen 1 september, 2013 - 08:05

Hej och tack för din kommentar! Vad roligt att höra att du har dragit liknande slutsatser, man lär så länge man lever.

Paulina 9 januari, 2014 - 22:17

Wow! Riktigt bra skrivet och jag kan inte annat än hålla med dig. Däremot är det svårt som tonåring att veta vad ”äkta” är och kunna vara olycklig bland alla lyckliga. I Sverige har det nästan blivit fult att visa sina känslor och andra i omgivningen känner sig inte trygg med det. Vi vill gärna smälta in och vara ”normala” vad det nu egentligen innebär. Och att visa känslor är inte normalt, vilket är väldigt underligt eftersom att alla bär omkring på något.
Det är precis som du säger.. Att vara äkta och sårbar är att vara stark, men det är inte så lätt i dagens samhälle. Speciellt inte som ungdom.

Coachen 9 januari, 2014 - 22:47

Hej Paulina, tack för din kommentar!

Nej, det är inte lätt att våga visa vad man känner och att våga stå för sina känslor och tankar. Men om man tänker efter så är det egentligen ännu svårare att hela tiden försöka passa in och vara som alla andra och att vara som man ”ska vara” just den veckan eller den månaden. Det kanske kan verka lättare i stunden men med tanke på hur många unga det är som mår väldigt dåligt, som känner sig vilsna och osäkra på vem de är och hur de ska vara så vill jag påstå att det ”enkla” valet att försöka passa in faktiskt gör livet mycket svårare.

Jag är också ganska säker på att det är svårast de första gångerna man vågar sig på att vara äkta och ju mer man gör det desto mer vänjer sig omgivningen vid att man vågar vara annorlunda och inser att det är lite coolt att vara så modig, och börjar en att våga så vågar snart fler vara äkta och så småningom tar ”de äkta” över och livet blir enklare för alla.

Lite förenklat förstås. 😉 Men även om det känns oöverstigligt svårt just nu så är det en bra början att börja tänk i de banorna, för rätt som det är kommer det är tillfälle där det inte längre känns omöjligt och där du vågar prova och chansen är stor att du inspirerar någon annan att våga göra samma sak.

Johanna 15 maj, 2014 - 10:48

Hej! Jag har levt med en behövlig fasad från min barndom. Jag har dock alltid varit ärlig mot mig själv och de dom stått mig nära. Detta har inneburit att jag ses på olika sätt från mina närmaste och de som inte känner mig. Nu finns det egentligen ingen anledning till fasaden men jag låter inte någon komma nära förrän jag vet vart jag har personen i fråga. Jag har nyss förstått att jag är hsp och det har för mig gett bekräftelse att så jag lever och ser på saker, känslor, människor finns det fler som gör. Jag har därför gått med i en hsp-grupp på Facebook. Där känns allt äkta och samhörigheten ger en styrka. Ärligheten mot mig själv har och mot mina nära har alltid gett mig styrka! Jag håller helt med dig om att styrkan sitter hos de som är äkta och ärliga! Samhället har byggt upp en fasad som de flesta håller uppe. Tror därför depression före kommer allt mer. Tack för en jättebra ärlig givande text

Coachen 15 maj, 2014 - 12:50

Hej Johanna, varmt tack för din kommentar! Jag är själv också hsp och ser det som en stor tillgång i mitt liv, men jag vet att det kan upplevas väldigt olika beroende på vem man är och vad man har med sig i bagaget. Vad roligt att höra att du hittat en fin gemenskap i FB-gruppen, det är viktigt att ha sammanhang där man känner sig hemma och upplever tillhörighet och det kan också underlätta för att ta vidare steg i sin egen utveckling och ut i större sällskap och sammanhang om man vill det. Tack för dina fina ord om inlägget, hoppas du hittar mer du gillar på bloggen. Sköt om!

/Coachen

Sanningen | Min vardag 31 juli, 2014 - 10:53

[…] Att vara äkta och sårbar är att vara stark […]

Mariann 30 mars, 2015 - 17:57

Hej! Efter en tuff dag på jobbet var detta PRECIS vad jag behövde läsa. Tack!

Coachen 30 mars, 2015 - 18:00

Väl bekomme, Mariann! Hoppas du får bättre dagar på jobbet resten av veckan.
/C

Martin 7 januari, 2016 - 20:54

”Det paradoxala är alltså att genom att våga visa din sårbarhet så blir du på sätt och vis osårbar eftersom du inte längre har något att dölja.”
Det lät ju så fantastiskt, och också så simpelt.
Jag är HSP-människa så jag älskar äkta känslor och människor som är äkta mot sig själv och andra. Tack för denna braiga artikel. Inledningsvis där du skriver om att många vill ge intryck av att allt är bra osv… stämmer så väl. Men det är svårt att visa sitt rätta jag, tycker iallafall jag. Men jag jobbar på det. Och tack för att du jobbar mot en bättre värld. Du hjälper till.

Charlotta 7 januari, 2016 - 21:06

Hej Martin, välkommen hit! Vad roligt att du gillar artikeln och det jag gör med bloggen, tack för berömmet. 🙂 Precis som du så är jag också hsp och jag har faktiskt skrivit ett inlägg om hsp, du hittar det här.
/C

StB 9 februari, 2016 - 11:40

Hej jag förstaar daa inte varför jag ska ”trycka i mig” en massa affirmationer för att försöka komma över min separation (jag har hört Louise Hay till bristningsgränsen). Och saa stämmer dte inte helt att om mman är äkta och intresserad saa kommer man folk inpaa livet och faar nära relationer. Vissa vill inte – fast det är väl de som har sina fassader..!

Charlotta 9 februari, 2016 - 12:14

Gör det som känns rätt för dig StB.
/C

StB 9 februari, 2016 - 19:30

Jag har ringt en väldigt nära vän som jag inte har haft kontakt med paa 7 aar – DET kändes bra! Han hade varit med om hemska ting ocksaa men vi skrattade paa Skype och det var precis som förr. Inga affirmationer nödvändiga där inte:-)

Charlotta 9 februari, 2016 - 19:56

Det låter som att det gjorde dig gott.
/C

Hanna 26 juni, 2016 - 10:14

Tack för inlägget. Ja, fasaden kan var som pansarplåt. När det krackelerar kommer ångesten. Prestationskraven man har på sig själv är enorma, byggts på år efter år. Men får ändå höra att jag är en underbar person, vilket jag inte känner mig som, men blir glad över orden. Skall alltid glad och vänlig mitt skal. jämn i humöret, alltid lugn får jag höra, jo jag vet ju , inom mig har det varit turbulens hela livet. Försöker rätta till allt detta nu, så som du skrev. Tack för jag fick läsa 🙂

Charlotta 26 juni, 2016 - 10:19

Tack för att du läser. 🙂 Vi gör alla så gott vi kan, betyder det för din del att du idag vågar vara lite mer genuin än i går så är det en seger. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI