Home Personlig utveckling Att vara medveten är det nya svarta

Att vara medveten är det nya svarta

by Charlotta

Medvetenhet, vad innebär det egentligen, och varför är det bra att vara medveten? Är det ens nödvändigt, kan man inte bara leva lyckligt omedveten och gå omkring i en behaglig dimma av att inte veta, inte se, inte höra och inte känna, utan bara låtsas som ingenting?

Jo, visst kan man stanna i omedvetenhetens dimma, men så behagligt tror jag inte det blir. Det händer väldigt mycket i vår värld nu, den här tidsåldern som vi lever i är kompakt med dramatiska händelser och livsomvälvande förändringar. Saker som tidigare har varit huggna i sten förlorar plötsligt sin betydelse och vi måste gång på gång omvärdera vår syn på både oss själv och vår omvärld.

Om man väljer att hålla fast vid den gamla livsstilen, det gamla tänket, de gamla värdena så jobbar man i motvind och kommer obönhörligen att hamna på efterkälken, först själsligt, känslomässigt och mentalt, men så småningom även socialt och rent praktiskt. Om man inte aktivt bestämmer sig för att ligga i framkant så kommer man att hamna efter.

Men vad innebär det då att vara medveten, och medveten om vad? Medvetenhet handlar egentligen om att vara medveten om allt och på alla nivåer, att acceptera och känna att allt hänger ihop och att vi alla är beroende av varandra, men av praktiska skäl och för att inte driva sig själv till vansinne i det oändliga informationsflödet behöver man fokusera på det som är relevant för ens eget liv, det som existerar i närområdet och det som generellt har störst betydelse.

Saker som du kan var medveten om är t ex:

 • Dina egna känslor och tankar.
 • Dina egna reaktioner, och andras.
 • Vad människor gör för dig, eller på grund av dig och du för dem.
 • Hur andra anpassar sig efter dig, och du efter dem.
 • Vad du betyder för andra, och de för dig.
 • Vilken effekt du har på andras liv, och de på ditt.
 • Vilken effekt dina beslut får, även de minsta besluten som om du tar med en tygkasse till affären eller köper en plastpåse.
 • Vilken effekten blir om du håller kvar ditt skräp i handen och slänger det i närmaste papperskorg eller om du släpper det där du är.
 • Om du pratar så högt att någon annan hör och om den personen i så fall störs, eller om någon annan gör det och du störs.
 • Om du påverkas av andras sinnesstämning, och om du är medveten om det eller du tror att det är ditt eget.
 • Om du är medveten om andras behov och önskningar även om de själva inte är det.
 • Solen som skiner, regnet som faller, fåglarna som sjunger, dofterna, ljuden, känslorna, upplevelsen.

Att tänka i flera steg, att tänka på konsekvenser av handlande eller av att låta bli att agera ger en ökad medvetenhet. Att vara uppmärksam på när något är på gång, på vad som händer och vad det innebär. Att vara medveten om vilka signaler du får, hur det känns inom dig och får dig att reagera. Att se livets detaljer.

Medvetenhet växer av sig själv, och det som man först måste anstränga sig för att vara medveten om blir snart något som sker av sig själv och därmed frigör energi till att bli medveten om något annat.

Med medvetenhet kommer ökad förståelse, tolerans, självinsikt, kärlek och harmoni. Desto mer medvetna vi bli om oss själva, varandra och världen vi lever i, desto bättre förstår vi allt som händer i livet och desto mer harmoniska och hemma känner vi oss i oss själva och livet vi lever.

/Charlotta

2 comments

Jukkamin 22 februari, 2017 - 11:27

Hej, det var en fin text du skrivit. Men skulle lite vilja, om du så tillåter ifrågesätta meningen ”Desto mer medvetna vi bli om oss själva, varandra och världen vi lever i, desto bättre förstår vi allt som händer i livet och desto mer harmoniska och hemma känner vi oss i oss själva och livet vi lever” Jag skulle vilja påstå att det inte är så lätt, vi kan inte förstå vad som händer om ingen förklarar åt oss varför det händer. Det orsakar angst och oro. Världen är för orolig och det blir för mycket att vara för medvetande hela tiden. Du vill till sist vara lite avtrubbad så att du kan satsa mera tid på dina närmaste och ditt hem för att kunna leva ett harmoniskt liv. Man måste kunna stänga av. Det är såklart en fråga om karaktär också så det här är ju bara min åsikt. Men att vara för medvetande kan störa din vardag.

Charlotta 22 februari, 2017 - 11:49

Hej Jukkamin, välkommen hit! Jag vet att många känner som du och jag kan förstå den känslan. Det allt som händer i världen känns så skrämmande och oroande att det känns nödvändigt att avskärma sig, för om man skulle ta in allt så skulle man inte få en lugn stund. Och det är precis där jag menar att medvetenheten, tillit och förståelse kommer in och hjälper till. Det är mycket som sker bakom kulisserna i världen, mycket som kan tyckas slumpmässigt som egentligen har en fullt förklarlig orsak, och om man ser de bakomliggande orsakerna blir världen mindre skrämmande. Jag ser världens utveckling ungefär på samma sätt som börskurserna, det kan svänga ganska rejält emellanåt, och ibland blir det till och med en krasch med för stunden förödande konsekvenser, men över tid så är trenden alltid uppåtgående. På samma sätt fungerar världens utveckling sett ur ett historiskt perspektiv. Så istället för att oroa sig för varje enskild svängning och nedgång så kan man vara medveten om den större bilden och ha tillit till att utvecklingen fortsätter att leda framåt, även om det stormar emellanåt. Som en enskild person finns det bara så mycket man kan göra för att påverka, och istället för att oroa sig för det man inte kan påverka så gör man klokt i att verkligen göra något på de områden man faktiskt kan påverka. Insikten att även det lilla har betydelse i det stora är också en fråga om medvetenhet om sin egen roll och var man gör mest nytta.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI