Home Mental träning Även små steg räknas

Även små steg räknas

by Charlotta

När du kommer så långt att du inser att du inte kan fortsätta på samma sätt som tidigare utan att det krävs någon form av förändring, så har du tagit ett viktigt första steg. För det går inte att ändra på något som man inte är medveten om. Risken i det här läget är att det som du upplever som ett problem och som du vill ändra på verkar så stort och ogreppbart att du har lust att ge upp innan du ens har börjat, men låt dig inte skrämmas för det finns knep att ta till.

Tänk dig hela processen som en trappa där du står nedanför trappan och tittar upp för alla trappstegen mot toppen på trappan. Visst, du står kanske på botten och du önskar du vore på toppen, men det är inte rimligt att tro att du ska kunna ta alla trappstegen i ett kliv. Det är inte ens meningen att du ska klara att ta alla trappstegen i ett kliv och det finns ingen vettig människa som förväntar sig att du ska göra det heller. Du ska aldrig kräva det omöjliga av dig själv, utmana dig gärna men se till att du sätter rimliga krav. En rimlig början för att så småningom ta dig upp för trappan är att ta det första steget. Det är inte speciellt stort eller långt, det innebär inte en omänsklig ansträngning eller dramatisk förändring, men det är ett första steg. När du tar det här första steget så behöver du inte ens fundera på hur många steg som kommer efter, hur höga eller svåra de stegen är eller hur långt det är kvar till toppen. Det enda du ska fundera på är hur du ska göra för att ta det första steget. Det låter väl inte så omöjligt? Jag vet att du kan klarar det och jag tror att även du vet att du kan klarar det.

Precis på samma sätt ska du tänka med dina förändringar i livet. Det finns ingen anledning att göra allt på en gång, det är förmodligen inte ens smart eller möjligt att göra allt på en gång. Det enda du behöver göra är att göra en liten förändring åt rätt håll. Att ta ett litet steg i rätt riktning. När du väl har tagit detta första steg, först då är det dags att börja fundera på ditt nästa steg, men då är du ju redan en bit på vägen.

/Charlotta

2 comments

A. 23 mars, 2016 - 17:30

Den här beskrivningen av trappan tycker jag är bra i mitt fall, alltså jag plockar bort massor av cigg och snus så får jag energin tillbaka och kan ta åtminstone ett trappsteg 1. Att lova mig själv att gå utanför lägenheten och sedan öka på kraven succesivt, mer vill jag inte säga nu för då kan det bli pannkaka av alltihop, så väl känner jag mig själv. Men tack för den här beskrivningen, den är väldigt bra!
/A.

Charlotta 23 mars, 2016 - 19:19

Vad bra att du tycker den är till hjälp.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI