Home Personlig utveckling Avgifta dig från alla jämförelser

Avgifta dig från alla jämförelser

by Charlotta

Är det idag du bestämmer dig för att din livsväg är din egen väg, som du går i din egen takt och i din egen ordning? För i så fall är det inte längre meningsfullt att du jämför dig med andra. Enda gången jämförelser är meningsfulla är om det man jämför är likvärdigt. Så frågan är om du är likadan som alla de du jämför dig med, om du överhuvudtaget är likadan som någon annan människa. Är du det? Nej, jag trodde inte det.

Så hur ofta jämför du dig med någon annan en vanlig dag? Börjar det kanske redan på morgonen med något i stil med ”Usch vad jag är rörig, jag önskar jag var lika ordningssam som min partner.”?

Fortsätter det kanske sedan när du öppnar Facebook och ser alla bilder som dina vänner lagt upp, bilder på mat som ser godare ut än det du brukar laga, familjeaktiviteter som ni aldrig hinner med, romantiska middagar som ni aldrig har, roliga fester, snygga kläder, häftiga resor, hälsosamma smoothies, allt sådant som du inte har i ditt liv?

Innan du har lämnat hemmet är chansen stor att du jämfört dig med andra ett antal gånger, kanske utan att ens tänka på det, och sedan fortsätter det i samma stil resten av dagen. Du kanske ser någon på håll som är välklädd eller som är snygg i håret, du kanske noterar hur klok och näringsrik kollegans lunch är och du kanske hör hur någon pratar om att gå till gymmet eller springa ett motionslopp.

Vad händer i dig när du ser och hör dessa saker, sker det en automatisk koppling till tankar som säger att du inte klär dig lika trendigt, att ditt hår inte är lika snyggt, att du borde äta bättre och att du alldeles för ofta slarvar med träningen?

I så fall är det dags att avgifta dig från jämförelser, att sätta stopp för alla jämförande tankar och tillåta dig själv att vara precis där du är och som du är.

Uppmärksamma gärna positiva saker hos andra, men gör det utan någon koppling till dig själv. Låt iakttagelsen av någon annans framgång, styrka, moral, kreativitet eller annan positiva egenskap stå för sig själv utan att bli jämförd.

Precis på samma sätt har du själv positiva egenskaper och förmågor som förtjänar att uppmärksammas för sin egen skull, utan att behöva stå i relation till någon annan. Dina personliga värden är absoluta, inte relativa. De blir inte mindre värda för att någon annan har ett annat värde.

Den enda person du ska jämföra dig med är dig själv. Gör du saker bättre idag än för ett år sedan, eller är du en bättre människa idag än för ett år sedan så är det en stor framgång som du ska vara oerhört nöjd med, alldeles oavsett vad alla andra gör.

Ditt liv har en egen väg och en egen tidtabell som bara du kan följa. Gör inte misstaget att sabotera ditt eget liv genom att tro att det ska följa någon annans väg och tidtabell.

/Charlotta

7 comments

Fenix 3 februari, 2016 - 11:57

Människor som hela tiden ska jämföra sig med andra människor mår inte bra.
om vi tar social medier så är det sorgligt när många människor hela tiden ska bräcka varann.
Nivån stegras hela tiden, Där vissa hela tiden ska göra allt så mycket bättre än vad andra gör.
Det bidrar bara till ett stressmoment och man kommer bara längre ifrån vem man egentligen är.
Var tog den gamla slogan vägen som lyder, kan man inte få vara sig själv för en liten stund .

Människor är inte sig själva längre känns det som…Många formar sig efter vad andra gör och inte gör.
Även sociala medier som FB sätter agendan för många tyvärr. Varför inte kliva ur från den rutinen och skapa sig ett eget liv med sina egna drömmar och mål i livet ? Sluta jämföra sig med andra och även sluta bry sig om vad andra gör hela tiden…Alla är ju unika med sin personlighet och med dess egenskaper. Varför inte behålla sitt jag ?

Charlotta 3 februari, 2016 - 13:06

Jag håller med dig, tack för att du delar.
/C

M 3 februari, 2016 - 13:26

När jag läser det här inlägget så vill jag berätta om mig själv hur det känns. Jag kanske inte jämför mig med andra men råkar ha en kollega som jämt måste uttrycka sig om något. Typ vilken mat jag lagat o är de inte bättre att göra så och så? Jag känner mig nöjd med det jag lagar och fixar åt mig själv… Jag får inte riktigt begrepp hur jag ska tackla denna människa? Det har hänt att jag blivit i konflikt med denna person. Det blir ju tillslut att jag börjar tro själv att jag inte kan laga mat exempelvis om jag låter det här fortgå..

Charlotta 3 februari, 2016 - 13:49

Har du provat att helt enkelt be person att inte delge dig sina åsikter hela tiden? Du kan inte gärna hindra kollegan från att ha åsikter men vederbörande behöver ju inte prata om dem. Kanske är det så att personen inte ens är medveten om att vederbörande har det här beteendet.
/C

M 4 februari, 2016 - 02:11

Hej, nä jag har inte prövat med det men kanske ska försöka…

A. 5 februari, 2016 - 09:19

Jag har i allt för många år jämfört mig själv med andra, och det har gjort att jag mått dåligt och dragit mig undan. Nu försöker jag att se mig själv i allt detta, vilken betydelse har jag? Vilka värderingar är viktigast för mig, var står jag i förhållande till andra människor? Lever ju som jag tidigare skrivit i en annan tråd här isolerat, men är ändå social på mitt sätt och som passar mig. Sociala medier bryr jag mig inte så mycket om, skriver lite på twitter men är inte beroende av vad andra tycker utan försöker att hålla mig till mina egna åsikter och till dem som har liknande. Ser att många är nästan extremt beroende av hur andra är och vad de skriver t.ex. Det blir en hetsig stämning som trissas upp av vad någon skrivit och då måste ”alla” följa den personen. Jag bryr mig inte om hur andra klär sig, vad de äter, vart de reser etc. ”Bra eller dåligt – vem vet” som bonden sa eller ordagrant : Tur eller otur – vem vet”

Charlotta 5 februari, 2016 - 10:20

Tack för att du delar dina tankar A. Jag tror att man alltid vinner på att vara sann mot sig själv och inte ta in alltför mycket av andras värderingar och åsikter, det blir så lätt att tappa fotfästet om man hela tiden måste stämma av sina egna känslor och tankar mot vad någon annan anser vara ”godkänt”.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI