Avundsjuka

by Charlotta

Vi har alla upplevt det på ett eller annat sätt. Antingen genom att vi utsatts för andras avundsjuka eller genom att vi brottats med egen avundsjuka.

Det kan vara lätt att missta avundsjuka som något annat än vad det egentligen är eftersom avundsjuka ofta framförs som kritik, ilska, misstroende eller nonchalans. Om någon pratar illa om dig, blir obegripligt arg på dig, pratar bakom ryggen på dig eller kritiserar dig eller ditt arbete kan det mycket väl i grund och botten handla om avundsjuka. Men också om någon ignorerar dig, nonchalerar dina åsikter eller tar dina tankar och presenterar dem som sina egna handlar det ofta om avundsjuka.

Avundsjuka är sällan lönt att bemöta eftersom ingen vill erkänna att den är avundsjuk och därför kommer att förneka det på alla tänkbara sätt. Det bästa är istället att ägna det så lite energi som möjligt och istället undvika att involvera dig för mycket med personen ifråga. Är det någon som du står nära kan du självklart försöka ta upp det till samtal, men räkna inte med att du får någon att erkänna att han eller hon är genuint avundsjuk på dig.

Avundsjuka handlar i grunden om rädsla och osäkerhet, rädsla att inte vara bra nog, att bli lämnad kvar när andra går framåt, att bli omsprungen, att framstå i dålig dager och att helt enkelt inte duga eller räcka till. Avundsjuka handlar också alltid om den personen som är avundsjuk och aldrig om den som någon är avundsjuk på.

Numera används ordet avundsjuk ibland med positiv betydelse för at visa att man beundrar någon och vad denna har åstadkommit. Den innebörden är en modern tolkning och har inte så mycket att göra med verklig avundsjuka som är en negativ och missunnsam känsla som bottnar i osäkerhet.

Har du själv problem med att du känner avundsjuka mot människor så ta ett litet samtal med dig själv och klura ut vad det är du är rädd för och känner osäkerhet kring, vad hos den här personen det är som får dig att känna dig liten och betydelselös och som skapar ett behov av att hävda dig själv eller trycka ner den andra personen. Det är ofta inte speciellt trevliga tankar att ta itu med men att stirra dem i vitögat är enda sättet att komma fram till vad de handlar om och ta kontroll över dem. En människa som känner sig trygg, glad, nöjd och tillfredsställd med livet upplever sällan avundsjuka utan kan istället glädjas åt andras framgång och hjälpa till att lyfta fram andra utan att se till egen vinning.

/Coachen

DSC01027

Powered by Calculate Your BMI