Home Personlig utveckling Behöver du mer eller mindre rutiner i ditt liv?

Behöver du mer eller mindre rutiner i ditt liv?

by Charlotta

Hur går dina tankar? Är du en person som tänker: ”Man vill ju inte fastna i rutiner.” eller ”Livet får inte bara bli rutin för då blir det för tråkigt.”? Eller är du någon som snarare har tankar som: ”Jag måste ha in lite mer rutiner i mitt liv, jag håller på att bli tokig som det är nu.”?

Det finns en hel del stigma kring ordet rutiner, för många klingar det negativt och förknippas med krav och måsten som aldrig tar slut. Rutiner är något som påtvingas oss mot vår vilja och som vi med glädje och lättnad slänger all världens väg på semestern för att istället hänge oss åt impulser och improviserande, innan vi med tunga steg motvilligt återvänder till vardagens struktur och rutiner.

För andra är rutiner och struktor något eftersträvansvärt. Något som för med sig löften om ordning istället för kaos och lugn istället för stress, men som känns nästan omöjligt att uppnå i verkligheten.

Hur man förhåller sig till struktur och rutiner beror naturligtvis mycket på hur man är som person, men för de flesta människor så är det i grund och botten något väldigt positivt som vi skulle genuint sakna om vi tvingades leva utan.

För ska man vara riktigt ärlig så är det ganska skönt att komma tillbaka till rutinerna efter semestern, kroppen mår bra av att följa mat- och sovklockan och känslomässigt kan man vila i att veta hur allting fungerar och vad man har att vänta sig. Frågan är nog snarare hur mycket rutiner som är lagom för just en själv.

Rutiner och struktur är inte en fråga om allt eller inget, utan om precis så mycket att det är till så stor hjälp som möjligt utan att begränsa. För lika svårt som det kan vara att leva utan struktur och rutiner, lika begränsande kan det vara om struktur och rutiner tar över och dominerar vardagen.

Utmaningen ligger i att våga släppa på en del av rutinerna om man misstänker att man har lite för många, och att skapa lagom mycket nya rutiner om man känner att man har för få.

Behöver du släppa på rutiner så gör du klokt i att vara snäll mot dig själv och börja med dem som känns minst nödvändiga och mest ofarliga att vara utan. Tänk dig att förändringen är ett test och inte för alltid, och att du provar dig fram från gång till gång så brukar det gå lättare.

Om du behöver skapa nya rutiner så är en generöst tilltagen kalender ett bra verktyg. Börja planera varje dag i förväg, gärna en hel vecka om det är möjligt, och skriv in två-tre saker per dag och exakt mellan vilka klockslag du ska göra dem. Återkommande händelser som måltider och sömn för du in på samma tider alla dagar. Kalendern är ett inlärningsverktyg och inte något du måste jobba med för all framtid, om du inte vill.

Oavsett om du vill ha mer eller mindre rutiner så ställ in dig på att förändringen kommer att ta emot till en början och du kommer att vilja ångra dig. Stå ut med obehaget och lita på att det kommer att ordna sig och bli bra, för det kommer att ordna sig och bli bra.

Både för den som släpper på en del onödiga rutiner och för den som skapar rutiner där det tidigare inte fanns några så kommer det först att kännas svårt och ovant men efterhand kommer det att ge ett större lugn och mer effektivitet. Dessutom kommer en hel massa tid att frigöras, tid som kan användas till andra roligare och mer intressanta saker.

För hur konstigt det än kan låta så tar det tid att leva ett alldeles för strukturerat liv där rutinerna blivit ett tvång, men det tar också tid att leva ett ostrukturerat liv utan grundläggande planering. Båda delarna är ett slöseri med tid och energi, och genom att ta kontroll över dina vanor istället för att låta sig styras av dem, så blir livet både lättare och behagligare.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI