Home Personlig utveckling Bli inte avundsjuk utan bli handlingskraftig

Bli inte avundsjuk utan bli handlingskraftig

by Charlotta

En gång hade jag ett samtal med en man som befann sig i en väldigt jobbig situation i livet och som var helt övertygad om att om han bara kunde bli rik så skulle hans liv bli perfekt och han skulle bli lycklig. Efter hand som samtalet fortlöpte så anslöt fler personer och trots att vi på alla tänkbara sätt försökte övertyga honom och få honom att inse att lycka inte handlar om pengar så gick det inte att nå fram till honom. Hans föreställning om vad som var det perfekta livet och att det grundade sig på kopiösa mängder pengar var orubblig.

Ibland kan det vara svårt att acceptera att varje enskilt beslut vi tar under våra liv påverkar hur resten av livet kommer att forma sig. Allt från att om man väljer att göra läxorna och plugga till proven när man är liten och går i skolan, till var man lägger sitt fokus och sin energi som vuxen, till om man väljer att pensionsspara eller ej. Det är så bekvämt att utgå från att livet inte går att påverka och att vi måste leva det liv vi föds in i. Att tro på motsatsen, dvs att var och en kan påverka sitt eget liv och bestämma hur det ska utveckla sig, innebär att man själv måste ta ansvar för inte bara det som går bra och som man är nöjd med utan också det som går dåligt och som man är missnöjd med, och det är inte alltid så roligt. Istället för att lägga sin energi på att förändra sitt eget liv är det enklare att kritisera andras.

Vad man ska komma ihåg är att alla har förmågan att förändra sin egen situation. Inte från noll till hundra på en gång, men ett litet steg i taget. Det finns ingen som tar en hel lång trappa i ett enda steg, men alla kan klara att kliva upp ett trappsteg, om de verkligen vill. Det kan vara jobbigt och kräva mycket arbete men det är trots allt möjligt att genomföra, och dessutom oändligt mycket mer tillfredsställande än att sitta kvar nedanför och stirra surt på dem som befinner sig ovanför.

/Coachen

DSC01108

Powered by Calculate Your BMI