Home Personlig utveckling Bli klokare genom att göra nästan ingenting

Bli klokare genom att göra nästan ingenting

by Charlotta

Livet går fort nuförtiden. Inte så att vi lever kortare tid, tvärtom, men vi ska hinna med så förskräckligt mycket på den tid vi har. Vi tar oss an så många olika roller och uppgifter och kräver av oss själva att vi ska fullgöra dem till perfektion. Det är ofrånkomligt att vi dagligen processar stora mängder information och upplevelser och som belöning för allt vårt slit hoppas vi på att de ska göra oss klokare och förståndigare, och också mer attraktiva på arbetsmarknaden, dejtingmarknaden eller vilken marknad som helst. För att omvandla information och upplevelser till kunskap och erfarenhet krävs dock ytterligare ett steg som många inte tar sig tid till längre eller kanske inte tänker på, reflektion.

Att reflektera innebär att i tankarna gå igenom det du har lärt dig och analysera vad det betyder, var den information du just tagit del av kommer från, hur tillförlitlig den är, vilket värde den har, hur du kan använda den, i vilka sammanhang den fungerar och i vilka den inte fungerar, vad det är som skiljer det nya från det du redan vet och hur det nya och gamla förhåller sig till varandra, om du kan ta kunskapen ett steg vidare och var du i så fall hamnar då, osv. Att reflektera innebär också att i tankarna gå igenom det du har upplevt och analysera vad det betyder, varför det blev som det blev, vilken var din egen roll i vad som hände, vilket inflytande hade andra, kunde du ha gjort något annorlunda och hur skulle det i så fall ha ändra på resultatet, vad har du lärt dig för framtiden, hur kan du använda dessa nya erfarenheter, är erfarenheterna viktiga för andra osv.

Inte förrän du ger det nya tid att sjunka in och bearbetas kan du ha full förståelse för vad du har upplevt och inte förrän du är klar med reflektionen har du verkligen lärt dig något och har tillgång till att använda det framöver i ditt liv. Att gå omkring med oreflekterade upplevelser och information är som att köpa nytt batteri till bilen fast låta bli att installera det utan istället köra omkring med det i bagaget, du har det inom räckhåll men det gör liksom ingen riktig nytta.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI