Home Personlig utveckling Bli kvitt stressen

Bli kvitt stressen

by Charlotta

Stress är skadligt och får dig att må dåligt, alla vet det men få bryr sig om det och de flesta vet inte hur man gör för att bryta stressen. Det sägs också att det bara är den negativa stressen som är skadlig medan den positiva stressen, alltså när det som stressar dig trots allt är roligt och intressant, skulle vara ofarlig. Hur det är med den saken ska jag låta vara osagt, låt mig bara säga att vad din hjärna tycker är roligt och vad kroppen uppfattar som positivt inte nödvändigtvis är samma sak.

När kroppen upplever stress under längre perioder är det inte hälsosamt, det påverkar allt från immunförsvaret till näringsupptaget och i slutänden samtliga funktioner i kroppen. Är du inte uppmärksam på signalerna och tar dem på allvar så är det fullt möjligt att bli riktigt, riktigt sjuk av långvarig stress. Exempel på vad kroppen upplever som stress är för hög arbetsbörda, för lite eller oregelbunden sömn, oregelbundna eller dåliga matvanor, känslan av att inte kunna påverka din situation, oro, rädsla, skuldkänslor, depression, sorg och även alla typer av fysiska sjukdomar som förkylning, magsjuka osv. Är du för övrigt frisk och i god form så hanterar kroppen tillfälliga inslag av stress utan problem, men om situationen pågår under längre tid, eller du upplever stress från flera av dessa områden samtidigt så orkar kroppen inte med att rensa undan i den takt problemen hopar sig och du kan uppleva obehag i form av trötthet, dåligt minne, att du tänker långsammare, magproblem, yrsel, huvudvärk, nedstämdhet osv. Ju tidigare du tar tag i situationen desto lättare är det att få kroppen i balans igen, så vänta inte för det lär inte bli bättre av sig själv.

För att motverka och hantera stress handlar det till största del om att börja tänka annorlunda och ändra ditt förhållningssätt till omvärlden och din situation. Har du möjlighet att lätta på arbetsbördan eller ändra på det som orsakar stressen är det självklart jättebra och när det handlar om mat- och sovvanor så finns det ofta utrymme för förbättringar vilket i sin tur leder till mindre mottaglighet för sjukdomar så det är alltid en bra ände att börja i. När det handlar om de andra typerna av stress är det i allmänhet svårare att påverka, i alla fall på kort sikt. Istället behöver du en metod för att minska på den upplevda stressen och känna att du återtar kontrollen över situationen, jag har valt att kalla metoden för Stresskontroll och den består av fem punkter.

1. Skjut inte undan problemen utan ta fram allt som stressar dig och gå igenom vad det handlar om. Gör en lista där du skriver ner allt som du upplever som en belastning och dela in i olika grupper om så behövs, exempelvis utbildning, jobb, familj och hälsa. Bara att få ner alltihop på papper ger dig en helt annan överblick och kanske finns där punkter som du ganska snabbt kan åtgärda och bli av med.
2. Hur mycket du än har att göra så när du har valt att göra en viss aktivitet under några timmar så fokusera på det du gör och tänk inte på allt det andra som du inte kan göra just då. Var klok när du väljer vad du lägger din tid på, men när du bestämt dig så lita på att du gjort ett bra val och ge dig själv tillåtelse att glömma allt det andra så länge.
3. Lev i stunden! Det här är lättare sagt än gjort och kräver en del träning om du inte har det naturligt men det är också det som har allra mest effekt på stressen. Det som har varit kan du inte ändra på och det som ska komma är inte här än, det enda du kan påverka är den här stunden. Gör du det bästa av nuet så gör du också det bästa av framtiden. Men att vara på ett ställe och fundera på något annat hjälper dig inte, utan fokusera på det du gör och där du är just nu och låt det andra klara sig själv så länge.
4. Hitta någon att prata med om det som stressar dig. Det kan vara en vän, familjemedlem eller någon som jobbar med samtal, bara det är någon som du känner förtroende för och som det är lätt att prata med. Bara att prata om stressen kan göra att det känns lite lättare och att få någon annans syn på situationen kan öppna nya möjligheter som du inte har tänkt på.
5. Se till att ha något i ditt liv som du gör bara för att det är roligt och för att det får dig att må bra. Det är lätt att det är den typen av aktiviteter som man sorterar bort först när det blir för mycket, men den positiva effekten av att ha roligt kan inte överskattas så välj bort något annat.

/Coachen

DSCN0919

Powered by Calculate Your BMI