Home Personlig utveckling Bra eller dåligt? Rätt eller fel?

Bra eller dåligt? Rätt eller fel?

by Charlotta

There is nothing either good or bad, but thinking makes it so. – William Shakespeare

Man vet inte om det som händer är bra eller dåligt, det är omöjligt att veta i stunden. Inte förrän ibland långt senare kan man se om det som man först uppfattade som något väldigt dåligt, kanske död eller förstörelse, i slutänden förde med sig bra saker som aldrig hade kunnat hända annars. Ibland behöver vissa saker förstöras för att kunna lämna plats för nya saker.

Eller det motsatta, något som man först tolkade som väldigt tursamt och bra som i ett senare skede visade sig leda till tråkiga saker som förmodligen inte hade hänt annars. På liknande sätt kan man genom att förändra referensramar och förutsättningar få något som först verkade vara rätt till att framstå som fel, och tvärtom.

Är det till exempel rätt eller fel att stanna hemma från jobbet samma dag som man ska hålla en viktig presentation för arbetsgruppen? Fel skulle nog de flesta svara. Men om det visar sig att den som stannade hemma var sjuk med något smittsamt så skulle säkert alla vara överens om att det var helt rätt att inte komma till jobbet och smitta ner kollegorna, trots att mötet fick bokas om.

Ofta lägger vi människor ner en hel del både tid och tankearbete på att definiera om saker och händelser är bra eller dåliga, rätt eller fel. I de fall vi kommer fram till att något är dåligt och fel så lägger vi dessutom ofta en väldig massa energi på att förfasa oss över det, att bli upprörda och att diskutera med andra människor som också är upprörda över hur dåligt och fel saker och ting är. För att inte tala om vilken kraft vi lägger på att förklara och övertyga hur fel och dåligt det är för de människor som ännu inte har insett detta på egen hand, eller som, ve och fasa, har fel åsikt och inte alls tycker att det är fel och dåligt.

Sedan dröjer det kanske några veckor, månader eller år, och så kommer det fram nya fakta som visar att förutsättningarna har ändrats, och att det som vi med sådan säkerhet tyckte var fel och dåligt för inte så länge sedan nu plötsligt framstår som helt rätt och till och med bra.

Visst hade det varit enkelt om man kunde dela in hela världen i rätt eller fel, bra eller dåligt, men i verkligheten är det väldigt få företeelser som man med långsiktig trovärdighet kan uttala sig så kategoriskt om.

Så kanske det vore bättre att helt enkelt undivka den typen av tankebanor. Kanske skulle det till och med öppna upp för ett nytt sätt att se och förstå världen.

Istället för att klassificera saker som bra eller dåliga så kan man bara upplev dem, se och känna dem för vad de är just där och då. Gör de dig glad eller ledsen så var glad eller ledsen, tillåt känslan och stanna i den så länge det känns meningsfullt, men försök att inte begränsa dina möjligheter genom att sätta etiketter på händelser utan låt dem få vara neutrala och se vart de för dig.

Det finns en välkänd buddhistisk sedelärande berättelse som går så här:

’En bonde hade en häst, men en dag sprang den sin väg, så bonden och hans son måste plöja åkrarna för hand. Deras grannar sa: ”Vilken otur att er häst rymde!” Bonden svarade bara: Tur eller otur – vem vet?”

Veckan därpå återvände hästen till bondgården och hade med sig en hjord med vilda hästar. ”Vilken underbar tur!” utropade grannarna, men bonden svarade: ”Tur eller otur – vem vet?”

Sedan blev bondens son avkastad och bröt benet när han försökte rida en av de vilda hästarna. ”Åh, vilken otur” utbrast grannarna. Åter svarade bonden. ”Tur eller otur – vem vet?”

Några veckor senare rekryterade kungen alla de unga männen till sin armé för att förbereda sig för krig. Sonen med det brutna benet fick stanna hemma. ”Vilken tur att din son inte var tvungen att ge sig ut i kriget” sa grannarna. Och bonden sa: ”Tur eller otur – vem vet?”’

/Charlotta

8 comments

M 2 februari, 2016 - 13:25

Hej Charlotta, tänkvärt inlägg det här 🙂 Oturen kan vara tur och tvärtom..

Charlotta 2 februari, 2016 - 14:47

Tack M!
/C

Tina 2 februari, 2016 - 15:49

Ännu ett tankeväckande, utvecklande och inspirerande inlägg!
Din text och den buddhistiska berättelsen får mig att vilja flyta medströms utan att lägga alltför mycket energi på det som händer och sker. Bra eller dåligt- Ja, vem vet:-)?
Vilken härlig inställning till livet. Det får mig att känna frid!
Tack!

Charlotta 2 februari, 2016 - 17:00

Tack för att du läser Tina. Jag tror att de flesta av oss ”slåss” för mycket i våra liv och skulle må bra av flyta med lite oftare.
/C

Andreas 14 februari, 2016 - 16:30

Det är riktigt tänkvärt! Man vet aldrig vad som leder till något bra eller dåligt.

Charlotta 14 februari, 2016 - 17:45

Tack för dina tankar Andreas.
/C

Kennet Eriksson 12 november, 2016 - 10:20

Ville bara tacka så mycket. Läste vad du skrev och fann ett lugn i det du förmedlade. ❤

Charlotta 12 november, 2016 - 10:56

Tack Kennet, vad roligt att höra. ❤ Välkommen till kommentarsfältet! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI