Home Personlig utveckling Brist på utveckling föder vrede och behov att såra

Brist på utveckling föder vrede och behov att såra

by Charlotta

Människors ilska och behov av att göra andra illa är något som jag funderar en hel del på. Vad är det som gör att en del människor behöver skada andra för att må bättre eller orka leva medan andra ser med förståelse och ödmjukhet på sina medmänniskor? Hur kan det komma sig att somliga alltid lägger skulden utanför sig själv, på andra människor, på samhällsfunktioner eller på livet i största allmänhet medan det för andra är så enkelt och självklart att se sin egen roll i ett större perspektiv, sitt eget ansvar i livet och sin egen påverkan på situationen?

Att det har med nivån på det psykiska välmående att göra är ganska självklart, och också självinsikt och personlig utveckling, men trots mycket funderande så har jag inte lyckats formulera det så enkelt och så träffsäkert som Enisa Grozdanic gjorde i dagens HD.

Enisa Grozdanic har erfarenheter från kriget i Bosnien och har kommit till insikt om att krig inte är någon uppgörelse om politik eller religion. Hon säger istället så här om krig:

”Det uppstår när vi inte hunnit utvecklas till vuxna, ansvariga individer. Vuxna talar med varandra, för en dialog, hittar kompromisser och lösningar. Vi ville föra krig och såra varandra och en människa som inte fått utvecklas tillräckligt har en enorm vrede. Utan att odla sin emotionella intelligens överlever man inte. Därför behöver vi hjälpa varandra att utveckla förmågan att visa kärlek. Oavsett om vi är lika eller olika.”

Man behöver inte gå så långt som till krig mellan länder, samma tankegång kan tillämpas på allt från hatiska kommentarer på internet till gängkrig i förorten och kanske även våld i nära relationer, en människa som inte fått möjlighet att utvecklas till sin fulla kapacitet bär på en enorm vrede och har ett behov av att såra andra.

Med andra ord bör samhällets resurser gå till att hjälpa människor att utveckla sina talanger och förmågor så att de blir lyckliga och tillfredsställda istället för arga och hatiska. Är man upptagen med att utvecklas till det bästa man kan bli så har man inte tid att näthata och inte lust att slåss.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI