Home Personlig utveckling Därför är det så svårt att få gjort det du egentligen vill

Därför är det så svårt att få gjort det du egentligen vill

by Charlotta

Har du saker du vill ändra på i ditt liv, ditt jobb eller din relation, drömmar och mål som du vill uppfylla? Har du saker som du vill göra innan du blir för gammal eller livet tar slut? Har du kanske till och med bilden helt klar för dig och vet att du vill göra skillnad i för dina nära, i samhället eller i världen och bygga upp något som är betydelsefullt och som lever vidare efter dig?

Vill du vara den där fantastiska föräldern, den underbara partner, den framgångsrika entreprenören, den bästsäljande författaren, den hyllade artisten, den kreativa innovatören eller den självförsörjande eko-bonden som sätter standarden för modern djurhållning?

Vet du precis vad du vill uppnå och hur bra det skulle kännas samtidigt som du aldrig riktigt känner för att börja? Gör det dig frustrerad? Kanske till och med lite bitter och tidvis på dåligt humör? Undrar du varför det ska vara så in i baljan svårt att få tummarna loss och vad i hela världen det är som egentligen hindrar dig?

I så fall är du inte ensam. det jag beskrivit ovan är oerhört vanligt, kanske så vanligt att man skulle kunna säga att det är ett dilemma som de allra flesta människor bär på, i någon grad. En vilja att göra något i kombination med ett motstånd att göra det. En omöjlig ekvation som inte leder någonstans.

Du kanske tror att det beror på att du inte har tillräckligt med inspiration eller att du är dålig på att motivera dig själv, men i själva verket handlar det om hur din hjärna är konstruerad, och inte bara din hjärna utan alla människors hjärnor.

Människan är först och främst konstruerad för att överleva, inte för att vara lycklig, inte för att vara modig, inte för att vara framgångsrik eller briljant, utan för att överleva, oavsett vad som krävs. I det här sammanhanget innebär det att vi inte är designade för att ta risker, att välja det nya och oprövade, att känna oss obekväma, utsatta eller osäkra, det vill säga alla de saker som oftast krävs för att lyckas med det extraordinära.

Vi är designade för att sträva efter att känna oss säkra och trygga och att leva förutsägbara liv eftersom det är det som ger oss den bästa chansen att överleva. I alla fall var det så på den tiden vi levde i grottor och varje dag var en kamp för överlevnad. För de flesta av oss ser livet inte ut så idag, men programmering av hjärnan har vi kvar, och den ställer till det en del.

Denna vana vi har att välja det säkra, det enkla, det bekväma och det välkända saboterar effektivt alla tankar på att bruta ny mark och göra något utöver det vanliga. Den får alla drömmar att verka ouppnåeliga, alla planer att verka riskfyllda och alla mål att verka orealistiska.

Den får oss också att helt bortse från att det liv och den framtid vi drömmer om egentligen bara är ett beslut bort. Ett beslut åtföljt av handlingar som genomförs utan att invänta inspiration eller motivation eftersom den inte kommer att komma av sig själv, utan som istället bara genomförs trots att det känns obekvämt och jobbigt.

Låt inte dina goda intentioner stanna i huvudet och hålla på och snurra rundor där inne, ut med dem i ljuset och gör verklighet av dem. Fatta beslutet och bara gör det. Vänta inte, tveka inte och tänk inte mer på det för då kommer din hjärna garanterat att prata omkull dig och få dig att avstå, bara gör det.

/Charlotta

9 comments

A 17 september, 2017 - 23:49

Jag kan inte, att gå till handling verkar vara omöjligt i min kropp. Jag börjar inse att jag bara inte kan. Att jag ”inte är sån”, inte kan bli det jag vill. Och OM jag kan så kan jag bara en liten period. Jag börjar bli hopplös. Jag vill inte slösa bort mitt liv. Hur gör jag?

Charlotta 18 september, 2017 - 09:29

Hej A, välkommen hit! Innan jag kan ge dig råd om vad du ska göra så behöver jag veta lite mer. Hur länge har det varit så här? Började det i samband med någon speciellt händelse? Gäller det vissa saker eller är det alltid? Är det fler i din familj som har samma problem? Finns det några områden alls där du utan svårighet får gjort saker, t ex saker du tycker är roligt? Hur gammal är du?
/C

Hanna 18 september, 2017 - 17:46

Hej, Jag är en ”tvärtommare” då, Gjort allt jag tänkt att göra. Utbildade mig till det jag ville, raka spåret, den utbildningen gav mig ett intressant jobb, inte helt vad jag utbildade mig till. Skulle sedan bli egen företagare innan 30. Så blev det och det gick lysande för mig. Sedan vill jag bli bonde, med egen gård. Det förverkligades, stor gård med grisuppfödning. 12 år. Sedan började jag falla… Sedan ville jag ha eget kontor igen, det blev som jag ville. Starta eget klädmärke, det blev som jag ville. Sedan ville jag måla, det har jag gjort nu i 7 år med många egna utställningar. Sedan ville jag skriva, har gett ut 3 böcker själv, skrivit klart 5 manus, håller på med flera. Sedan vill jag spela och övar och köper nya noter. Sedan vill jag sy och det gör jag. Arbetar väldigt omväxlande. Sedan ville jag nu ha ett spännande projekt i mitt företag och det har jag fått, börjar slutet av oktober. Det ger mig den frihet jag alltid vill ha, ingen dag lik den andra. Skall bli SÅ roligt!

Dock …jag är trött! Blir lätt SÅ trött. Har haft utmattningssyndromet. Så trött. Nu undrar jag hur jag gör för att slippa denna trötthet? Äter mycket sunt, motionerar bra. Gör det jag trivs med för det mesta. Men denna trötthet…duktig flicka,ja, göra mer för andra än för mig själv, ja, sätter inte gränser, hm…/ <3

Charlotta 18 september, 2017 - 19:38

Härligt att läsa hur du har genomfört allt du haft lust att göra i ditt liv, det är nog få som har lyckats med det. När det gäller utmattningen är det ofta så att om man en gång har varit utmattad så är man känsligare och blir lättare utmattad igen, och när det kommer tillbaka blir det dessutom ofta värre än första gången. Anledningen till det är att man inte har löst grundproblemet vilket brukar vara någon form av förgiftning. Kolla in det här och det här inlägget, jag tror att det kan vara till hjälp för dig.
/C

Hanna 18 september, 2017 - 20:45

Tack 🙂 och skall till läkaren imorgon.
Just nu är mitt ”schema” fullt och det orkar inte min hjärna med. Sover så fort jag kommer hem…
Tack för länkar 🙂

Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad 10 oktober, 2017 - 16:59

Väldigt intressant Charlotta! Jag är nog en ”både-och:are”. Ibland har jag motor till allt och lite till och andra gånger orkar jag inte ta tag i saker trots att jag egentligen verkligen vill. Jag tror att det kan vara kopplat till vissa personliga saker. Ta det här med föreläsningar till exempel. Jag VIlL verkligen föreläsa om allt jag varit med om och hur jag tacklat min resa och jag får förfrågningar då och då. Trots att viljan finns kan jag inte hitta motorn till att tacka ja och förbereda någon form av föreläsning. Det bottnar mest troligt i rädsla, jag är rädd för hur jag klarar att stå inför okända (eller sådana jag känner) och berätta öppet och personligt om mitt liv, om händelser som för alltid kommer att påverka mig och min familj. Jag är rädd för att bryta ihop tror jag. Att på bloggen vara öppen och skriva om allt är en sak. Det är en helt annan att muntligt ha modet att öppna sig och uttömma sig själv. Tips? Kram ❤️

Charlotta 10 oktober, 2017 - 18:47

Tack Hanna! Även det du beskriver, rädslan, är ju egentligen en variant av att överlevnad går först. Jag skulle rekommendera dig att först göra en analys av hur illa det rimligen skulle kunna gå om det går fel och vilken effekt det skulle kunna tänkas få. Sannolikheten är stor att när du väl tänker igenom att möjliga scenarion så upptäcker du att även de värsta egentligen inte är så farliga, plus att de förmodligen är ganska otroliga. Bara det kommer att göra att du känner dig lite tryggare. Sedan handlar resten om att hitta ett starkt varför, varför vill du hålla föredrag, varför vill du berätta och informera, vad är nyttan? Ett starkt varför hjälper dig att fokusera mindre på din egen person och mer på budskapet och mottagarna. När du väl står där och berättar så gör du det inte för din egen skull, det handlar iofs om dig, men det är inte du som viktig, det är budskapet som är viktigt, budskapet och hur det kan förändra förutsättnignarna för andra kvinnor. Se dig själv som verktyget för något som är större och viktigare än du själv, på det viset blir uppdraget både mer angeläget och mindre personligt, och även starkare för åhörarna. Kram och lycka till!
/C

Alice 17 oktober, 2017 - 10:20

Hur ska man förklara för sig själv och sin kropp att förändring är bra? Jag försöker gå ner i vikt och det är så lätt att falla tillbaka i dåliga vanor efter ett tag eller direkt för att det är bekvämt och något man känner igen

Charlotta 17 oktober, 2017 - 12:04

Hej Alice, välkommen hit! Det första du behöver göra är att skaffa dig ett riktigt starkt och bra Varför?. Varför vill du gå ner i vikt? Hur stark är din önskan, hur mycket är du beredd att offra för att nå dit, vad skulle det betyda för dig att gå ner i vikt, vad skulle du kunna göra då som du inte kan göra nu? Utan den motivation ett starkt Varför? ger är det omöjligt att genomföra förändringar för då kommer dina gamla vanor och den tröst och trygghet det innebär att äta att ta över. Nästa steg handlar om att omprogrammera hjärnan, jag svarade precis på en liknande fråga i kommentarerna till det här inlägget, läs gärna både svaren och länkarna så hittar du nog en del hjälp där.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI