Home Personlig utveckling Därför gynnar eget välmående även andra

Därför gynnar eget välmående även andra

by Charlotta

Sverige är idag världsledande när det gäller individualisering, enligt World Value Survey. För många innebär bara själva ordet individualisering något fult och oönskat, något som står som motsats till ord som omtanke, gemenskap, hjälpsamhet och generositet. ”Antingen så tror man på kollektivet och att vi ska hjälpa varandra eller så är man individualist och tänker bara på sig själv” kan man få höra allt som oftast.

I ljuset av den typen av uttalanden kan det kännas ganska tufft och mer än lite provocerande att säga att man håller på med personlig utveckling, för då betyder det ju att man är en sån där individualist som bara tänker på sig själv, på egen framgång och egen lycka, och som struntar i hur andra har det. En sån som blir lycklig på andras bekostnad.

Som tur är så stämmer inte de påståendena med verkligheten, tvärtom så är det snarare den absoluta motsatsen som gäller.

Riktig personlig utveckling leder bland annat till bättre självinsikt, bättre förståelse för både sig själv och andra, bättre självkänsla, bättre självförtroende, mer ödmjukhet, större uppskattning för livet, familj, vänner, naturen, hälsan, världen, sig själv och allt man har, större medvetenhet om sitt eget ansvar och om den påverkan man har på allting och alla omkring en, och inte minst ett lyckligare, mer harmoniskt och tillfredsställande liv.

Notera att jag skriver ”riktig” personlig utveckling. För det är fullt möjligt att anse sig hålla på med personlig utveckling utan att egentligen förstå vitsen med det eller lära sig något av det. Om man använder personlig utveckling och dess tekniker för egen vinnings skull, för att vinna fördelar gentemot någon annan, för att manipulera eller övertyga, eller på annat sätt som ett maktverktyg så har man missat hela poängen.

All kunskap kan missbrukas och missförstås, men det gör inte kunskapen som sådan dålig eller ond.

En människa som upplever att alla behov blir tillräckligt tillfredsställda, som upplever att livet är gott och som känner sig balanserad, harmonisk och lycklig blir automatisk mer generös, omtänksam, hjälpsam och öppen för andra människors behov och önskemål. En människa som däremot mår dåligt, som är olycklig och känner sig orättvist behandlad, och som upplever brist på en massa saker i sitt liv blir lätt protektionistisk och stängd för sin omvärld. En sådan människa blir också oftare misstänksam och avundsjuk, och ovillig att bjuda på sig själv. Inte av illvilja utan för att det egna behovet av mer är så stort att det dominerar livet.

Det är inte svårt att inse att världen med stor sannolikhet skulle bli en vänligare plats om fler människor ägnade mer tid åt studier och utveckling av sitt eget inre istället för sitt yttre.

/Charlotta

 

4 comments

StB 12 januari, 2016 - 11:10

Hejsan, kort kommentar/fraaga som för mig är relaterad till detta. Vad tänker du om NLP (Neuro Lingouistic Programming)?

Charlotta 12 januari, 2016 - 11:26

Ursprunget i NLP är väldigt grundläggande och det som all formaliserad coaching bygger på, 1. Vad vill du? 2. Bli medveten om dina egna tankar och beteenden. 3. Vilken förändring krävs för att uppnå det du vill? 4. Handling baserad på den förändring som krävs.

Denna delen ser jag som självklar för allt medvetet förändringsarbete och är något som jag grundar min coaching på. Utöver detta så finns det en del olika fördjupningar eller utvecklingar inom NLP som jag inte alls är insatt i och därför tyvärr inte kan uttala mig om.
/C

StB 12 januari, 2016 - 13:53

Hejsan, ok tack. Det var för att du skrev ”Notera att jag skriver ”riktig” personlig utveckling. För det är fullt möjligt att anse sig hålla på med personlig utveckling utan att egentligen förstå vitsen med det eller lära sig något av det. Om man använder personlig utveckling och dess tekniker för egen vinnings skull, för att vinna fördelar gentemot någon annan, för att manipulera eller övertyga, eller på annat sätt som ett maktverktyg så har man missat hela poängen.” och det blev tyvärr en av maanga konflikter hemma när min exman skulle börja paa den kursen. Bl.a. tyckte jag en gaang att det blev jättekonstlat därför att han förde ett otroligt leende samtal med mig fast vi egentligen var ledsna baada tvaa (och det höll bara i sig en halvtimme, saa jag blev misstänksam…), och en annan gaang berättade hur man ska ”matcha” sin samtalspartner (om den är uppjagad bör man ”jaga upp sig” ocksaa för att sen kunna ”ta/lugna ner” samtalspartnern). Och jag tycker att gränsen mellan att göra naagot för sig själv (1. Vad vill du? 2. Bli medveten om dina egna tankar och beteenden. 3. Vilken förändring krävs för att uppnå det du vill? 4. Handling baserad på den förändring som krävs.) hos oss har varit luddig gentemot att vinna fördelar/övertyga. Om man lär sig NLP för att kunna staa emot sin chef bättre har det ju baade element av att göra naagot för sig själv och att manipulera/övertyga chefen…eller hustrun. Jag kände mig väldigt osäker paa det där.

Charlotta 12 januari, 2016 - 14:21

Så som du beskriver ditt ex och vad han höll på med så handlar det mer om manipulation än personlig utveckling. Om man blir lömskare, elakare och mer obegriplig ju mer man ”utbildar” sig inom personlig utveckling så förstår man antingen inte vad man håller på med eller så går man fel kurser.

Personlig utveckling handlar om att kunna vara ärlig och genuin med både sig själ och andra, allting som börjar med att sätta på en mask eller sätta upp en fasad eller spela ett spel är något annat.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI