Home Personlig utveckling Därför ska du acceptera även det du inte gillar

Därför ska du acceptera även det du inte gillar

by Charlotta

Det är en naturlig reaktion att skjuta bort sånt som man inte gillar och inte vill kännas vid. Det känns bättre att intala sig att ”Nej, det är inte alls på det viset.” istället för att erkänna för sig själv hur verkligeheten egentligen ser ut.

Det kan handla om att du inte trivs på jobbet, att du inte mår bra i din relation, att du misshandlar din kropp på olika sätt, att du är sjuk eller att du är missnöjd med livet som det är.

Du vet sanningen någonstans djupt inom dig, men du förnekar det både för dig själv och för omgivningen för att verkligheten, och vad den skulle innebära, är för jobbig att ställas inför.

Om du skulle acceptera att du inte trivs på jobbet, att du inte mår bra i relationen, att du inte tar hand om din hälsa, att du faktiskt är sjuk ”på riktigt” eller att du hatar ditt liv som det ser ut just nu, så skulle det dra med sig en massa jobbiga saker.

Först skulle du må väldigt dåligt för att det hemska plötsligt blev erkänt och fick komma fram i ljuset, och sedan skulle du bli tvungen att göra något åt saken, och det skulle innebära flera väldigt svåra och jobbiga beslut. Och som om inte det var nog, så skulle besluten följas av jättejobbiga förändringar som du inte ens är säker på att du skulle orka med.

Alltså är det mycket lättare att låtsas som ingenting, att fortsätta leva vidare som om allt vore bra, precis så som det är, och istället hoppas på att allting löser sig av sig själv med tiden. Känner du igen dig?

Tyvärr ser livet sällan ut så, det otrivsamma jobbet blir sällan plötsligt trivsamt, den slitande relationen blir sällan bra av sig själv och hälsan blir sällan mirakulöst mycket bättre utan föregående livsstilsförändringar.

Och det är här acceptansen kommer in. Att acceptera tingens ordning betyder inte att man accepterar att det ska vara på det viset för alltid. Tvärtom, för att kunna förändra något så är det nödvändigt att först acceptera hur det är just nu, för annars är det omöjligt att utgå från den punkt där man faktiskt befinner sig.

Är man vilse så måste man börja med att ta reda på var man är innan man kan ta sig dit man ska. Tror man något annat så lurar man bara sig själv och vägen dit man vill blir i bästa fall väldigt mycket längre än den skulle behöva vara, i sämsta fall kommer man inte vidare alls.

/Charlotta

2 comments

Ewwa 17 mars, 2017 - 10:38

Hej Charlotta!

Det är inte så länge sen jag hittade din blogg, men nu är jag in på den istortsett varje dag. Läser lite här och var bland både nya och gamla inlägg. Vill bara säga att din blogg är en riktig pärla! 🙂

Charlotta 17 mars, 2017 - 11:15

Tack Ewwa, vad roligt att du tycker det. Tack för att du läser! 🙂 ❤️
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI