Home Personlig utveckling De onda tankarna och de goda

De onda tankarna och de goda

by Charlotta

Har du vissa saker som du helst inte vill tänka på för du vet att börjar du tänka på de sakerna så skenar tankarna iväg och du hamnar i en massa hemska ”tänk om”-situationer som bara blir värre och värre ju mer du tänker på dem, för att sluta i fullständigt mental kaos och ångest om du låter dem få fritt spelrum? Jag har ett par sådana saker som tidigare kunde få mig att spinna loss in i eländet i rekordfart, men som jag numera har ganska bra kontroll över. Vad den typen av tankar brukar handla om är något som du oroar dig för, kanske något på jobbet, en viss person som du inte kommer överens med, studierna, ekonomin, någon närstående som har det svårt och som du är orolig för eller kanske framtiden i allmänhet. Det gemensamma för alla de här sakerna är att det hemska som eventuellt kan hända ligger i framtiden, en tid som du för närvarande vet väldigt lite om, och att de scenarion som du låter din hjärna måla upp för din inre blick är rena påhitt som inte har någonting med verkligheten att göra. De skulle kunna inträffa men det skulle den raka motsatsen också kunna göra och sannolikheten för det ena eller det andra är ungefär densamma och påverkas inte det minsta av hur många gånger du kör de olika skräckfilmsvarianterna av framtiden i ditt huvud.

Det enda som med säkerhet inträffar när du låter dessa tankar skena iväg med dig är att pulsen ökar, du känner dig stressad, hjärtat dunkar i bröstet och andningen blir grund, du blir torr i munnen och det börjar krypa i kroppen av adrenalinöverskottet som pumpas runt. Det är ingen behaglig känsla och den är helt onödig och meningslös. Det enda den här typen av tankar kan åstadkomma är att få dig att må dåligt. Det är det ENDA säkra resultatet av ”tänk om”-tankarna, så varför tänker du dem överhuvudtaget?

Efter ett par varv av de tankarna så känner du säkert igen när de dyker upp och tankekedjorna börjar dra iväg åt ett visst håll, och då kan du bestämma dig för att du inte accepterar att tänka på det. Tänk istället på den situation du befinner dig i just nu, upplev hur den känns och vad den för med sig. Njut av det positiva i den stunden, fokusera på vad du kan göra just nu och låt framtiden klara sig själv. Det som ligger i framtiden kan du inte göra något åt idag och det har visat sig att i de allra flesta fall så händer aldrig det vi går och oroar oss för, och all den energin och all den tiden av att må dåligt är helt i onödan.

Så nästa gång din skräckfilm börjar spelas kan du stoppa den redan vid förtexten och tänka: ”Nej tack, den filmen har jag sett och jag vet hur den slutar. Dessutom var den inte ens bra första gången.” För ju tidigare du stoppar den desto lättare är det. Har filmen redan börjat få fart och komma in i handlingen och du har börjat dras med och känner påslaget komma i kroppen så blir det mycket svårare att få stopp på den. Det är du själv som styr dina tankar och väljer vad du tänker på så välj istället trevliga tankar, något som gör dig glad och får dig att må bra, välj en riktig ”feel good”-film.

Hur gör du för att hindra de negativa tankarna från att få makt över dig?

/Coachen

DSC00861

Powered by Calculate Your BMI