Home Mental träning Den låsta dörren

Den låsta dörren

by Charlotta

Tänk dig att du befinner dig i ett rum, ett rum full med möbler och grejor, en säng, en soffa, en skön fåtölj, en TV, massor med böcker, en dator osv. Du har mat så du klarar dig och genom fönsterna ser du hur andra människor lever sina liv därutanför. Det ser spännande ut när de rör sig obehindrat där ute, när det möter varandra, kanske pratar en stund, ibland springer de, och ibland leker vinden med deras kläder och hår. Du bli nyfiken och längtar efter att få uppleva allt det där, men samtidigt är det lite skrämmande och du har allt du behöver här inne i rummet.

Åren går och du lever ditt liv i den invanda rutinerna i rummets bekvämlighet, men övertygelsen att det du har räcker börjar bli svårare att hålla sig till. Du skulle verkligen vilja prova på hur det känns att vara där ute, bara en liten stund. Så du tar mod till dig och går fram till dörren. Med bultande hjärta trycker du ner dörrhandtaget, bara för att upptäcka att den är låst. Förvånat sätter du dig ner och stirrar på dörren, den möjligheten att du inte ens funderat över.

Plötsligt känns det helt nödvändigt för dig att komma ut, du kan inte fortsätta leva som du har gjort här inne mellan fyra trygga väggar hela ditt liv, du måste få komma ut och känna solen i ansiktet och vinden i håret, du kan snart inte andas här inne längre. Så du börjar leta efter en nyckel till dörren. Ganska snabbt hittar du en nyckel i en av skrivbordets lådor. Förväntansfullt springer du till dörren, sticker nyckel i låset och vrider om. Men det går inte. Trots att du ömsom lirkar och ömsom tar i med våld så rör sig inte låset en milimeter för det är fel nyckel.

***

Rummet i historien ovan symboliserar ditt trygga, invanda liv och livet utanför allt det som du skulle vilja göra men tror att du inte kan, eller inte är värd, eller inte borde, eller helt enkelt inte har reflekterat över. Förrän en dag när du inser att du vill ha allt det där, eller i alla fall en del av det, och att du behöver få prova.

Den låsta dörren representerar de hinder som du tveklöst kommer att stöta på, hinder som vi alla stöter på när vi bestämmer oss för att göra något annorlunda eller prova något nytt. Du vet vad du måste göra för att uppnå det du vill, men du har ännu inte hittat exakt rätt metod för att få det att fungera (rätt nyckel).

Så vad gör du efter det första misslyckade försöket? Går du tillbaka och sätter dig i soffan och konstaterar att det var en dålig idé och att du hör hemma där du alltid varit? Eller fortsätter du leta, även om det tar tid, tills du hittar rätt nyckel, låser upp dörren och går ut i den upplevelse du längtar till?

/Charlotta

2 comments

Fenix 10 december, 2015 - 14:52

Tror att det finns många människor som har en stor önskan att kliva ur sin rutin.
Få lämna sin bekvämlighetszon där de får uppleva något nytt.
Få komma loss från vardagslunken och tristessen som många människor befinner sig och upplever var dag.

Om vi kan ta oss ur denna zon så väntar mycket glädje och upplevelser , möten med andra människor som tar dej vidare ut på outforskad mark. Det bistra sanningen är då att vi måste fatta mod till oss och våga ta risker som kanske är lite obekväma. Precis som vi ibland måste ställa obekväma frågor till oss själva och andra ibland för att komma vidare i livet.

Att våga utmana och utmanas kan vara en risk men ändå lärorikt och utvecklande på sikt.
Samtidigt som det ger en Inspirationsboost att kliva ur sin rutin och ”comfort zone”, då och då.

Många kan nog känna ett obehag och en rädsla, vissa hinder för det som är okänt även om det finns en stor vilja och längtan efter något nytt i livet. Man är ovan och obekväm helt enkelt.

Men som oftast så tror jag att vi alla får lyckade resultat om vi verkligen försöker hitta dessa nycklar som låser upp dörren till de nya världarna där ute..

Charlotta 10 december, 2015 - 15:12

Tack för att du delar med dig Fenix.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI