Home Personlig utveckling Dessa begränsningar!

Dessa begränsningar!

by Charlotta

Usch vad de är tråkiga! Efter att ha tillbringat gårdagen med att fundera över mina begränsningar har jag kommit fram till att ordet begränsningar kan vara det tråkigaste ord vi har i svenska språket. Enda gången en begränsning är något bra är i matematiken, för övrigt ställer de ärligt talat bara till besvär.

Jag har fått intrycket av att många har begränsningar som handlar om att de inte kan saker som andra har sagt att de inte kan, till exempel att de inte kan tala inför folk, inte kan sjunga, inte kan klara att leva ensam, inte kan förstå matematik, inte kan laga mat osv. För min del handlar mina mest besvärande begränsningar om vad jag inte klarar rent fysiskt för att min hälsa säger stopp. Säkert finns där inslag av psykiska präglingar också eftersom jag levt med dem så länge, men i grund och botten är det kroppen som hindrar mig. Vems beslutet är att det ska vara så blir då mer en filosofisk fråga. Dock tror jag att min livsstil, mina livsval och mina tankar säkert har påverkat min fysiska hälsa så även här är jag delaktig även om det är svårt (men inte omöjligt!) att ändra på i nuläget. Kan jag ändra på det om jag vill? Ja gudarna ska veta att jag vill och att jag gör allt jag kan för att ändra på det och jag kommer inte sluta försöka förrän jag antingen lyckas eller lämnar detta jordeliv.

Vad tycker ni om begräsningar?

Nu har vi grottat ner oss tillräckligt i det som har varit så idag njuter vi av stunden! 🙂

/Coachen

DSC01089

4 comments

Susann 20 augusti, 2013 - 18:24

Här har jag en annan infallsvinkel.
Har lärt mig att om jag begränsar mig slipper jag en del arbete. Ju mer jag kan desto mer arbete får jag. Därför kan det vara bra att nånstans sätta en gräns för vad man vill lära sig.
När jag bodde på en bondgård med djur fick jag rätt snart sköta ladugården. Sen uppmuntrades jag att köra traktor, men se det ville jag inte. Såg direkt att då skulle jag få sitta där och harva och plöja utan att få nånting för det.
När jag jobbade i tygaffär hörde jag ofta frasen ”jag kan inte sy” (underförstått, hjälp mig). Vad fasen, jag kunde inte heller sy när jag föddes. Man får ju lära sig sånt man vill göra och kunna.
Då förstod jag att man kunde använda sig av att begränsa sig för att få andra att göra saker åt en och slippa själv.

Coachen 21 augusti, 2013 - 06:39

Tack för din kommentar Susann, men här håller jag inte med dig. Det är aldrig fel att lära sig nya saker och att därmed utvecklas som människa, därmot måste man också lära sig att säga nej och att mena det och stå för det. Bara för att du kan något betyder inte det att andra människor får utnyttja dig. Att säga nej förknippas ofta felaktigt med något negativt, en dålig egenskap, men i själva verket är det något av det absolut viktigaste man kan lära sig här i livet, för det lilla ordet innebär förmåga att ta kontroll över sitt eget liv.

Susann 21 augusti, 2013 - 17:01

Du har ju rätt. Jag kan inte säga nej, och därför har jag utvecklat andra strategier för att inte bli utnyttjad. Tack för den insikten, får suga på den en stund.

Coachen 21 augusti, 2013 - 17:21

Väl bekomme! 🙂 Hoppas du bestämmer dig för att göra något bra med den. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI