Home Personlig utveckling Det bedrägliga ljuset

Det bedrägliga ljuset

by Charlotta

Så här års har jag ett återkommande problem att tampas med. Trots att det är mitt i sommaren och att sommarvädret många gånger inte ens har kommit igång ordenligt än så blir jag alldeles missmodig när jag tänker på att det snart är höst igen och att strax därefter kommer den långa, mörka, kalla, obarmhärtiga vintern. Det är inte speciellt mycket ”leva i nuet” i de tankarna och självklart är det både dumt och onödigt att fundera på något som jag inte kan påverka men det hindrar inte att jag med sorg noterar att solen börjar gå ner några minuter tidigare igen på kvällen. För det är nämligen det som det handlar om, att dagarna börjar bli mörkare igen. Eller mörkare är kanske att ta i för det är ju fortfarande ljust till sent på kvällen, men vetskapen att det har vänt, att solen är på väg bort från oss igen, räcker för att den jobbiga känslan ska göra sig påmind.

Det som är så bedrägligt med detta är att den svenska högsommaren nästan aldrig sammanfaller med sommarsolståndet utan kommer i juli eller ibland till och med i augusti. Så känslan av att sommaren är över innan den ens har börjat är egentligen helt obefogad, för det är inte sommaren som drar sig tillbaks efter midsommar, det är bara ljuset. Om man med sommar menar värme vill säga, vilket jag gör. Jag älskar ljuset men det är värmen som definierar sommar för mig. Så trots att ljuset passerat sin storhetstid för det här året så har vi med all sannolikhet det mesta av sommaren och tillhörande värme framför oss och även om det så småningom blir mörkare igen på kvällarna så är det långt kvar till hösten och kylan.

Så jag får helt enkelt öva lite mer på att leva i nuet och inte låta mig skrämmas så lätt av klockslagen som anger solens upp- och nedgång. Vem vet, sommaren kanske kommer att vara ända in i oktober i år!

Brukar du också få en släng av mild ”efter-midsommar-deppighet”?

/Coachen

DSC01111

Powered by Calculate Your BMI