Home Personlig utveckling Det där med att skjuta upp saker

Det där med att skjuta upp saker

by Charlotta

Det finns ett ord för att skjuta upp saker, prokrastinera heter det. Ett tjusigt ord för en inte så tjusig handling, för visst låter det bättre att säga ”Jag prokrastinerar för mycket.” istället för ”Jag får aldrig tummarna loss.”.

Det är så lätt att göra det till en vana att skjuta upp det som inte känns roligt eller absolut nödvändigt för stunden. Så lätt att tänka att man lika gärna kan göra det en annan dag, eller att om man själv inte gör det så kanske man har turen att någon annan gör det.

Det tråkiga är att prokrastinering nästan alltid leder till en känsla av skuld eller dåligt samvete, kanske inte så uttalat att man direkt tänker på det, men någonstans där inne finns den ändå, känslan av att det finns saker som man borde ha gjort och att man inte riktigt har motsvarat sina egna förväntningar.

Ur den känslan kommer inget gott, den tynger ner självkänslan som ett ankare och får en att må sämre än man skulle behöva göra. Gör man det till en vana att skjuta upp saker så bygger man upp en egen liten hög av dåligt samvete och skuldkänslor, och innan man vet ordet av så lever man i skuggan av ett helt berg.

Den tillfälliga belöningen att slippa göra något tråkigt eller jobbigt i stunden blir istället till en diskret men kontinuerlig belastning. Gör man det gång på gång så är belastningen snart inte så diskret längre heller.

Men det finns undantag, situationer där det som ser ut som prokrastinering egentligen är något helt annat. För det är en sak att skjuta upp något som man känner att man borde göra meddetsamma, men det är något helt annat att känna in situationen och inse att det inte är dags än eller att det är bättre att göra något annat först.

Allting fungerar så väldigt mycket bättre om man följer det naturliga flödet istället för om man hela tiden försöker jobba mot strömmen. Det betyder inte att sitta och vänta på att saker händer av sig själv, men att använda sin fingertoppskänsla och lita till sin intuition och de små tecken som vi kontinuerligt får.

Det är mer en känsla av att ha medvind i det man gör än att rygga tillbaka för att något är svårt eller jobbigt. En känsla av att det här är rätt just nu eller detta ska bara göras, oavsett vilken arbetsinsats det kräver av mig.

Vill man göra det riktigt enkelt för sig så bestämmer man sig för att när man skjuter upp saker så handlar det aldrig om att prokrastinera utan alltid om att vänta på rätt flow, men lurar man sig själv på det viset så är nog risken stor att det där berget så småningom börjar torna upp sig trots allt.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI