Home Personlig utveckling Det du önskar att du redan hade gjort

Det du önskar att du redan hade gjort

by Charlotta

Du vet den där känslan av att det ändå inte är lönt för att det är för sent? Den som gör att man struntar i att satsa och bara accepterar saker som de är? Den som säger att du har kommit till insikt om vad du egentligen vill alldeles för sent och nu finns det så mycket begränsningar, eller det är så lång väg dit, eller det skulle ta så mycket kraft och tid att börja om från början, att du tänker att det inte är värt det? Strunta i den!

Om du har upplevt den känslan och den fått dig att avstå från att göra det du innerst inne vet är rätt väg för dig, föreställ dig då att du snabbspolar livet fem år fram i tiden. Om fem år kommer du då förmodligen att vara på ungefär samma ställe som du är idag, och förmodligen kommer du att se tillbaka och tänka hur mycket du önskar att du hade gjort den där förändringen för fem år sedan, att du hade satt planen i verket trots att det kändes som om du var sent ute, för då hade du redan varit fem år in på rätt väg.

Ett gammalt kinesiskt ordspråk säger att den bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, men den näst bästa tiden är just nu.

Visst hade det varit bra om du hade genomfört den där förändringen du vill göra redan tidigare, då hade du redan haft gjort allt det slitsamma arbetet som måste till innan saker och ting faller på plats, innan något blir inarbetat, och då hade du nu kunnat njuta av resultatet av allt jobb och att du var så klok att ha framförhållning och redan tidigt inse vad du ville.

Men om du är som de flesta andra och inte i förväg insett vilken förändring du skulle vilja ha fem år senare, eller inte på ett tidigt stadium förstått hur ditt liv skulle utveckla sig och därför inte redan har genomfört förändringen så blir tillfället aldrig bättre att göra det än nu. För desto längre du väntar med att fatta beslutet och ta första steget, desto längre får du vänta på att se resultaten och skörda frukterna.

Vilka livsträd önskar du att du hade planterat för tjugo år sedan så du hade kunnat skörda frukterna idag? Vilka träd ska du plantera idag för att kunna börja njuta av frukterna om några år?

/Charlotta

7 comments

H 5 mars, 2017 - 06:01

Hej, jag tror att ja kommit in i en accepterande fas att livet lite är som de är… Kanske på både gott och ont. Vissa saker har jag ingen ork heller att ta tag i… 🙂

Charlotta 5 mars, 2017 - 10:08

Acceptans är alltid av godo, det betyder inte att livet alltid kommer att vara precis som det är nu, tvärtom så är acceptans ett mycket bättre utgångsläge för förändring. Bra jobbat! 🙂 Allting i sin egen tid, acceptans och tillit, och sedan när det är dags så kommer du också att finna orken att ta tag i det du vill.
/C

Simone 5 mars, 2017 - 07:51

God morgon! Jag har förändringar inom mig själv som jag skulle vilja göra men jag har ingen aning om hur. Har försökt prata med kurator och vänner men det känns som det finns en viss kvot av varje känsla. Att när man har mått på samma sätt visst länge ska man ha hittat en lösning och har man inte det så får man klara sig själv.

Charlotta 5 mars, 2017 - 10:11

God morgon Simone! Du behöver inte veta precis hur förändringarna ska genomföras, det enda du behöver veta är hur du ska göra för att ta första steget och göra det. Det är väldigt sällan som man har hela resan klar för sig från början, och jag tror inte ens att det är fördelaktigt att ha det. Ta bara ett steg och finn dig sedan till rätta i ditt nya läge, så kommer du snart upptäcka hur du ska göra för att ta nästa steg.
/C

Simone 6 mars, 2017 - 21:30

Det låter så enkelt. Hur kommer jag förbi mina egna undanflykter och bortförklaringar till att inte förändras trots att jag egentligen vill förändra?

Charlotta 6 mars, 2017 - 22:05

Kräv mer av dig själv. Är det något du verkligen vill så bara gör det utan diskussion, och acceptera inga undaflykter eller bortförklaringar. Det handlar om att du måste bestämma dig och verkligen mena det, inga kanske, inga ”jag ska försöka”, utan bara ”Nu gör jag det!”. Håll fokus på ditt ”varför” och fundera inte så mycket på vägen dit, bara gör det.
/C

H 5 mars, 2017 - 13:02

Tack Charlotta du ger mig hopp och det är precis vad jag behöver nu. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI