Home Personlig utveckling Det du säger och tänker och hur det påverkar dig

Det du säger och tänker och hur det påverkar dig

by Charlotta

Det är inne att vara lite vag, att uttrycka sig på sätt som inte avslöjar allt för mycket om den egna personens innersta tankar, kunskaper, ställningstaganden eller känslor. Ibland använder man ord med svepande innebörd för att antyda att man vet mer om något än man egentligen gör och hoppas att lyssnaren själv ska fylla i luckorna.

Ibland är man vag för att man vill låta påskina att man inte är riktigt säker på det man säger, kanske för att undvika att slå sig själv för bröstet och istället framstå som lite mindre kunnig än man egentligen är för att vinna sympatipoäng. Ibland är man vag i sina ord helt enkelt för att man är vag i sina tankar, det går inte att vara tydlig i språket om man inte först är tydlig i tankarna och alltför ofta vet man inte en själv riktigt vad man menar. 

En annan trend verkar vara att använda så enkla och vanliga ord som möjligt, kanske för att alla ska förstå vilket i så fall är en fin tanke, men jag misstänker att det snarare handlar om en önskan att passa in i vad man tror är den accepterade gruppen människor. Att använda ovanliga eller svåra ord är att sticka ut på vad som numera uppfattas som ett negativt sätt, och att riskera att människor tycker att man är pretentiös eller tror att man ”är någon”. Kunskap och förmåga har i många sammanhang blivit något fult som man inte vill skylta med.

Problemet med att bara använda vanliga och enkla ord är att allt fler ord efterhand börjar betraktas som ovanliga och svåra, och att språket därmed förenklas och utarmas. Svenskan är redan ett relativt ordfattigt språk och när vi avsiktligt använder färre och färre av orden så minskar möjligheterna att säga vad vi egentligen menar, och det är här det blir extra intressant i perspektivet välmående och personlig utveckling.

Om man inte tydligt kan uttrycka sina känslor och upplevelser i ord så hamnar man lätt i klorna på besvärande känslor som rädsla, oro, skuld, osäkerhet och oförmåga. Att kunna uttrycka sina tankar och känslor på ett tydligt sätt är första steget i att förstå dem och bli vän med dem, och därmed förstå och bli vän med sig själv.

Kan man inte sätta ord på det man känner och upplever så kan man inte heller formulera klara tankar för sig själv, och kan man inte få klarhet i sina egna tankar kring hur man känner och mår så är steget inte långt till att känna sig överväldigad, uppgiven och hjälplös.

Dessutom blir det svårt att förklara för någon annan vad man tänker eller känner, eller att beskriva vad som är fel och hur man skulle vilja ha det istället. Hur ska någon kunna hjälpa om man inte vet vad som är fel, och ännu svårare, om personen själv inte vet vad som är fel och inte kan sätta exakta ord på sina problem?

Det är en omöjlighet, för att kunna hjälpa oss själva och varandra behöver vi språket, vi behöver ord som representerar det vi upplever och det vi känner, och de orden behöver vara många och varierade. Att reducera livsupplevelsen till ”bra”, ”dåligt”, ”suger”, ”kanon” och ”jag vet inte” förvandlar något fantastiskt och oändligt mångfacetterat till ett hastigt ögonkast genom en tubkikare.

Så nästa gång du tänker ”Usch, jag mår inte bra idag.” eller ”Idag är en riktigt bra dag.” eller när du på annat sätt uttrycker någon form av känsla, så utmana dig själv att i detalj, konkret beskriva på vilket sätt det känns bra eller dåligt, precis vad det är som gör dig lycklig eller olycklig, hur den obehagliga känslan i bröstet eller i magen känns, på vilket sätt något är fint eller fult eller varför du vill eller inte vill göra något.

Känn efter, analysera och beskriv, och använda både vanliga och ovanliga ord, enkla och svåra ord, nya och gamla ord. Saknar du ord för känslan så googla på synonymer och undersök vilka närliggande ord som finns och använd det som känns exakt rätt istället för ett som i bästa fall kommer i närheten.

Att kunna beskriva sin upplevelse av livet i detalj så att både man själv och andra förstår precis vad man menar är ett sätt att bekräfta sig själv och öka sitt självvärde, men också ett sätt att ta kontroll över oro, rädslor och dåligt mående. Desto tydligare du kan beskriva din upplevelse desto starkare och tryggare blir du som person.

Detta finns beskrivet av människor som levt utan språk, t ex döva analfabeter som vuxit upp utan tillgång till teckenspråk i en omgivning där alla andra hör. Upplevelsen av att inte kunna sätta ord på känslor och upplevelser, av att inte till fullo bli förstådd, är bara ett stenkast från upplevelsen av att inte existera alls.

/Charlotta

2 comments

Annica 10 juni, 2018 - 11:36

Tack för en intressant och viktig text Charlotta.
❤❤❤.
Vad är vi utan vårt språk? Det betyder så ofantligt mycket.
För mig har det varit en otrolig styrka under flera, svåra och smärtsamma år i livet att ha mitt språk.
Jag har kunnat sätta ord på mina tankar och känslor och ibland har det gjort lite mindre ont i stunden av att kunna skriva ner det jag känner.
Det har hjälpt mig i kontakten med vården.
Att kunna sätta ord på ett mående som inte syns på prover.
Språket är styrka och makt.
Språket är det vackra i mitt liv när jag skrivet boken om min son.
Jag känner en enorm tacksamhet i att jag har mitt språk och hur vi genom att kommunicera med varandra också hjälper varandra.
Genom ensamhet och tunga dagar.
I glädje och de ljusa stunderna.
Tänker på alla vackra ord som finns och som beskriver det fina och positiva i livet men också alla ord som finns för att uttrycka det svåra.
Genom språket börjar jag också hitta mig själv igen under alla lager av stress, prestationsångest och rädsla för att inte duga som jag är.
Jag kan sätta ord på vem jag är och det känns väldigt befriande.
Jag vågar sätta ord på vad jag innerst inne känner och tänker och rädslan att hamna i utsatthet skrämmer mig inte lika mycket längre.
Allt gott.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 10 juni, 2018 - 12:11

Tack för dina genomtänkta och tydliga ord Annica! 🙂 ❤
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI