Home Personlig utveckling Det enda du måste är att andas!

Det enda du måste är att andas!

by Charlotta

Det här är något som jag haft i tankarna en del sista tiden och ju mer jag tänker på det desto säkrare blir jag på att det kan vara roten till allt ont, eller i alla fall till mycket av det. På något sätt har livet kommit att kretsa kring allt man måste, man måste gå upp varje morgon, måste gå till jobbet, måste vara trevlig, måste klä sig moderiktigt eller i alla fall anständigt, måste komma ihåg alla födelsedagar, måste bjuda hem alla vänner under sommaren, måste hinna besöka hela släkten på semestern, måste ha roligt, måste umgås med barnen, måste servera hembakat och hemlagat, måste ha snyggt i lägenheten, elelr i huset och trädgården, måste hålla sig i form osv, osv i all oändlighet.

Vad hände med ”jag vill” eller ”jag väljer detta för att jag tycker det är roligt eller för att det känns bra”? Jag älskar att vakna och gå upp varje morgon, jag vill gå till jobbet, jag väljer att vara trevlig, jag väljer att klä mig snyggt, det är roligt att komma ihåg alla födelsedagar, jag väljer att bjuda hem vänner under sommaren, jag ser fram emot att hinna besöka hela släkten på semester, jag vill ha roligt, jag vill umgås med barnen, jag väljer att servera hembakat och hemlagat, jag väljer att ha snyggt i lägenheten eller i huset och trädgården, jag vill hålla mig i form osv. Det kanske låter som ordvrängeri men jag tror det handlar om så mycket mer än det och att effekten är avsevärd.

Ordet måste är starkt förknippat med något negativt, något man inte kan välja bort utan är tvingad att göra, även om det innebär att man gör det mot sin vilja. Samtidigt har det blivit en standardfras för att uttrycka att man ska göra något, även om det är något man vill göra och själv väljer att göra så uttrycker man det ofta i termer av ”måste”. Kanske är det fult att göra det man vill och det låter bättre att vara tvingad till det? Kanske är man ute efter medlidande eller försöker antyda att man har ett sämre liv än vad man egentligen har för att det inte är fint att ha det bra? Ja, jag vet inte men jag misstänkter starkt att Jante är inblandad i det här på något vis.

Problemet är i alla fall att man på det viset sänker sig själv. Hjärnan är inte smartare än att den tror på vad du säger om du säger det tillräckligt ofta och med tillräcklig övertygelse, så när du ser lidande ut och lägger huvudet på sned medan du säger, ”Nej, det går inte tyvärr. Du vet jag måste passa ungarna.” så tar det inte många gånger förrän hjärnan kopplar ihop att umgås med barnen med något negativt. I verkligheten kanske du tycker det är hur kul som helst att spela boll med sonen hela eftermiddagen, men mentalt har det gjorts en negativ koppling och du har samlat på din en negativ upplevelse av att vara tvingad till något. Lägg ihop alla sådana tillfällen över en vecka så är det inte svårt att förstå att din sammantagna upplevelse av livet är att det är ett slitjobb och ett ekorrhjul utan några nämnvärda glädjeämnen.

Om du istället börjar säga att du medvetet väljer att göra saker eller att du vill göra dem för att det är roligt eller känns bra så skapar du positiva mentala kopplingar och hjärnan drar slutsatsen att nästan allt du gör är trevligt och att livet därför måste vara härligt! Dessutom finns det en bonuseffekt med att välja att göra saker eller att göra dem för att man vill, och det är att man också kan välja att låta bli om man känner för det. ”Idag väljer jag att klippa gräsmattan. Nej, förresten, idag väljer jag faktiskt att låta bli att klippa gräsmattan för det kan jag lika gärna göra imorgon eftersom jag väljer att strunta i vad grannarna tycker. Idag vill jag istället ligga på rygg i det långa gräset och titta på molnen mot den blå sommarhimlen medan jag lyssnar på fåglarnas sångövningar.” 🙂

/Coachen

DSC01178

4 comments

Lillasyster 29 augusti, 2013 - 08:11

”Det finns inget som heter måste” säger alltid min mamma och det försöker jag leva efter =)

Coachen 29 augusti, 2013 - 10:32

Klok mamma du har. 🙂

Simone 10 juni, 2018 - 09:51

Jag hittade det här inlägget av en slump idag och det var något jag behövde läsa. Nu sitter jag och funderar på hur ger den insikten till sina barn?

Charlotta 10 juni, 2018 - 10:21

Allra bäst genom att vara en förebild och leva det du vill lära dem. Det finns ingenting du kan säga som kommer ens i närheten av samma effekt som det du gör.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI