Home Personlig utveckling Det enda löfte du behöver ge

Det enda löfte du behöver ge

by Charlotta

I kväll är det en vecka sedan många avlade sina nyårslöften, är du en av dem? Lovade du dig själv att du skulle göra några riktigt stora och viktiga förändringar i ditt liv i det nya årets skälvande timmar? Kanske något som du tänkt på länge men sparat för att använda som nyårslöfte eftersom det ger lite mer tyngd till det hela?

Det är många som tänker så, man kanske kommer på att man vill ändra något redan i oktober eller ännu tidigare, men istället för att göra förändringen direkt så skjuter man på det. Kanske för att ge mer tyngd åt löftet, men kanske också för att ge sig själv lite respit, att inte behöva ta tag i det jobbiga med en gång.

Saken är bara den att det där med att ”ladda” inför en förändring ofta har motsatt effekt, desto längre tid man ger sig själv att ladda desto mer bygger man upp förändringen till att vara något så svårt och ouppnåeligt att man i själva verket bäddar för att misslyckas.

Av erfarenhet vet jag att det är väldigt många som redan så här efter en vecka har det riktigt jobbigt med sina nyårslöften. Nu när vardagen återvänder och allt ska klaffa med tider och saker som måste hinnas med så känns de nya rutinerna inte alls som ett speciellt bra val längre, och innan man hinner säga ”trettondagen”, så är man istället tillbaka i sina gamla vanor.

Jag skulle vilja föreslå en annan sorts löfte istället, ett löfte som man kan ge sig själv precis när som helst och som är mycket lättare att hålla. Dessutom så är det ett löfte som täcker in alla andra löften och som med tiden kan ta dig precis dit du vill. Det är helt enkelt det enda löfte du behöver.

Lova dig själv att du varje ny dag ska göra lite bättre val än dagen innan. Det är allt. I praktiken kan det innebära att du väljer ett lite nyttigare alternativ på lunchen, eller att du röker en cigarett mindre, eller att du ställer klockan tio minuter tidigare för att hinna meditera innan frukost, eller att du hoppas av bussen en station tidigare för att promenera sista biten, eller att du håller dörren för personen bakom, eller kanske att du avstår från att kritisera din egen spegelbild den dagen.

Varhelst du hittar en möjlighet att göra ett något bättre val än vad du gjort tidigare så uppmärksammar du den möjligheten och ger dig själv chansen att ta den. Det är inga stora, dramatiska förändringar, inget som är jobbigt att göra, och inget som någon kommer att lägga märke till direkt eller som kommer att förändra ditt liv på några veckor.

Däremot är det ett löfte som varsamt men bestämt för in dig i en uppåtgående spiral där du lägger detalj till detalj och långsamt men säkert förändrar ditt liv i den riktning du vill. Ett löfte däär du hela tiden känner att du är på väg, att du utvecklas och rör dig framåt, och att du gör val som ger kraft och styrka åt den du är och den du vill bli.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI