Home Personlig utveckling Det finns inga måsten, det finns bara val

Det finns inga måsten, det finns bara val

by Charlotta

Livet har kommit att kretsa kring allt man måste. Man måste gå upp varje morgon, måste gå till jobbet, måste vara trevlig, måste klä sig på ett visst sätt, måste komma ihåg alla födelsedagar, måste bjuda hem vännerna, måste besöka släkten, måste ha roligt, måste umgås med barnen, måste servera hembakat och hemlagat, måste ha städat och snyggt hemma, måste hålla sig i form osv i all oändlighet.

Vad hände med ”jag vill” eller ”jag väljer detta för att jag tycker det är roligt eller för att det känns bra”?

Jag älskar att vakna och gå upp varje morgon, jag vill gå till jobbet, jag väljer att vara trevlig, jag väljer att klä mig snyggt, det är roligt att komma ihåg alla födelsedagar, jag längtar efter att bjuda hem vännerna, jag ser fram emot att besöka släkten, jag vill ha roligt, jag vill umgås med barnen, jag väljer att servera hembakat och hemlagat, jag tycker om att ha städat och snyggt hemma, jag vill hålla mig i form osv.

Det kanske låter som ordvrängeri men jag tror det handlar om så mycket mer än det och att effekten är större än man kan tro.

Ordet måste är starkt förknippat med något negativt, något man inte kan välja bort utan är tvingad att göra även om det innebär att man måste göra det mot sin vilja. Samtidigt har det blivit en standardfras för att uttrycka att man ska göra något, även om det är något man vill göra och själv väljer att göra så uttrycker man det ofta i termer av ”måste”.

Kanske anses det fult att kunna göra det man vill och det låter bättre att vara tvingad till det? Kanske söker man sympatier när man uttrycker att man är slav under en massa måsten? Kanske försöker man antyda att man har ett sämre liv än vad man egentligen har för att det inte är fint att ha det bra? Ja, jag vet inte varför vi är så måna om att lida oss genom livet, men jag misstänkter starkt att Jante är inblandad.

Problemet är i alla fall att man på det viset sänker sig själv. Hjärnan är inte smartare än att den tror på vad du säger om du säger det tillräckligt ofta och med tillräcklig övertygelse. Så när du ser lidande ut och lägger huvudet på sned medan du säger, ”Nej, det går inte tyvärr. Du vet jag måste passa ungarna.” så tar det inte många gånger förrän hjärnan kopplar ihop att umgås med barnen med något betungande.

I verkligheten kanske du tycker det är hur kul som helst att spela boll med sonen hela eftermiddagen, men mentalt har det gjorts en negativ koppling och du har samlat på dig en negativ upplevelse av att vara tvingad till något. Lägg ihop alla sådana tillfällen över en vecka så är det inte svårt att förstå att din sammantagna upplevelse av livet är att det är ett slitjobb och ett ekorrhjul utan några nämnvärda glädjeämnen.

Om du istället börjar säga att du medvetet väljer att göra saker eller att du vill göra dem för att det är roligt eller känns bra så skapar du positiva mentala kopplingar och hjärnan drar slutsatsen att nästan allt du gör är trevligt och att livet därför måste vara härligt!

Dessutom finns det en bonuseffekt med att välja att göra saker eller att göra dem för att man vill, och det är att man också kan välja att låta bli om man känner för det.

Idag väljer jag att städa. Nej, förresten, idag väljer jag faktiskt att låta bli att städa för det kan jag lika gärna göra imorgon eller någon annan dag, eftersom jag också väljer att strunta i vad eventuella besökare tycker. Idag vill jag istället sitta i bästa fåtöljen och läsa en bra bok och äta choklad hela dagen.

/Charlotta

2 comments

Finn 19 augusti, 2017 - 14:15

Åh vad bra skrivet!
Har nyligen börjat implementera detta att plocka bort måsten i mitt liv och mår såå mycket bättre ..

Charlotta 19 augusti, 2017 - 14:25

Välkommen hit Finn, roligt att höra att du gör val som du mår bra av.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI