Home Personlig utveckling Det finns inte plats att växa i din egen trygga bubbla

Det finns inte plats att växa i din egen trygga bubbla

by Charlotta

Vill man växa och utvecklas så måste man då och då våga lämna sin egen trygga bubbla. Att stanna kvar i bubblan medan man tittar ut på omvärlden som tycks ha det mycket roligare och bättre, men samtidigt vägra kliva utanför för att det känns otryggt, kan bara leda till missnöje och frustration.

Att lämna sin bekvämlighetszon innebär för vissa människor att hoppa bungy jump eller åka jorden runt med bara vad som ryms i en ryggsäck. För andra räcker det med att bära kostymbyxor istället för jeans eller att byta färg på nagellack.

Hur dramatisk steg eller hur litet steg som krävs för att just du ska ta klivet utanför din bekvämlighetszon  är inte viktigt, det som är viktigt är att du tar det steget. Regelbundet. I alla fall om du vill ha en chans att växa och utvecklas.

Så länge du håller dig till din egen upptrampade kostig så lever du i tryggheten av att veta hur livet kommer att gestalta sig, hur dagen kommer att utveckla sig och vad du har att förvänta dig. Det finns tveklöst en trygghet i det, och ibland hamnar man i perioder i livet när man behöver den tryggheten, när den tryggheten kanske är det enda man har att hålla sig i.

Men för det mesta så stannar man för länge i sin bekvämlighetszon, även när man inte längre behöver det för sin hälsa och överlevnad utan man stannar där av bekvämlighet eller av feghet.

Så frågan är om det som finns inom din bekvämlighetszon är så perfekt att det inte är värt besväret att utforska det som finns utanför? Kan du vara säker på att det som finns utanför inte är ännu bättre? Är du bekväm med tanken på att leva ett helt liv i bekvämlighetszonen för att på ålderns höst upptäcka att allt det riktigt roliga och spännande fanns utanför?

Bekvämlighetszonen är inte statisk, den varierar med hur mycket du stannar inom den eller vågar dig utanför den. Om du aldrig sätter foten utanför så krymper bekvämlighetszonen, och mer och mer av livet och världen hamnar utanför, på den farliga sidan.

Men om du å andra sidan börjar våga dig utanför din bekvämlighetszon så växer den och saker som tidigare låg utanför hamnar plötsligt innanför och blir vardagsmat och totalt ofarliga.

Om du hela tiden tänjer lite på din gräns för vad som är bekvämt och lever ditt liv i gränslandet med ena foten på insidan och ena på utsidan så vänjer du dig vid den hälsosamma känslan av att inte alltid ha full kontroll, samtidigt som du kan undvika alltför stora risker. Och när det blir bekvämt att ta små steg utanför zonen så är steget inte långt till att våga ta lite större steg.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI