Home Charlotta Det här kan du lära dig av din hund

Det här kan du lära dig av din hund

by Charlotta

Jag önskar att jag hade förmågan att ta efter min älskade pudel Karak i hur han förhåller sig till livet. Hundar är så extremt tydliga med sina reaktioner och många gånger så är det vi som borde lära av dem istället för tvärtom. Det jag framförallt tänker på är hur min pälskling hanterar obehagliga och negativa upplevelser.

I stunden det sker så bara accepterar han att det är så det är och gör sitt bästa för att hantera det som händer så bra som möjligt, och efteråt skakar han på hela kroppen, för att bokstavligt talat skaka av sig upplevelsen, och sedan är det över och han går vidare. Och när jag skriver ”går vidare” så menar jag det både rent bokstavligt, att han förflyttar sin kropp framåt, men också bildligt, det som hände är redan förpassat till historien.

Det är precis så vi människor också borde göra, istället för att gå och bära omkring på allt elände som någonsin hänt oss i våra liv, dag efter dag, år efter år. Att dagligen lida av samma händelser, samma oförrätter och samma sorger gör livet så oändligt mycket sämre än vad det skulle behöva vara.

Upplevelser är bra, även om de i stunden är obehagliga eller hemska så bidrar de till att utveckla oss och forma oss till de bästa versioner av oss själva vi kan bli, men när upplevelsen är över och utvecklingen gjord så är det dags att lämna händelsen bakom sig.

De flesta människor är bra på att uppleva, relativt bra på att utvecklas utifrån sina upplevelser men katastrofalt dåliga på att lämna händelser bakom sig och gå vidare. Jag vet för jag är en av dem som kämpar med det dagligen och stundligen. Vissa dagar går det bättre och andra dagar går det inte alls.

Och så ser jag hur Karak på en promenad blir oväntat påhoppad av en annan hund och får en blödande rispa på nosen. Hur han för ett öbonblick står där förvånad och snopen över påhoppet, men sedan skakar hela sin lurviga kropp från nos till svans och därefter tittar upp på mig med en blick som säger att han är färdig med det här nu och redo att gå vidare. Och inte en gång att han vänder sig om och ser tillbaka när vi lämnar platsen, han ser framåt.

När det kommer till att hantera jobbiga situationer känslomässigt så är Karak min förbild och idol. Jag vill lära mig att göra som han, skaka av mig händelsen och gå vidare. Än så länge är jag inget vidare bra på det, men som tur är har jag en tålmodig och kärleksfull läromästare.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI