Home Personlig utveckling Det här med att prata om andra

Det här med att prata om andra

by Charlotta

Hur ser du på skvaller, att prata om andra när de inte är närvarande, att föra vidare saker som man hört om andra? Är det ett oskyldigt nöje som man gott kan unna sig, är det för allas bästa som man för intressant information vidare, eller är det ett tanklöst, eller till och med elakt, sätt att sprida tomma rykten?

Sokrates räknas som en av de klassiska grekiska filosoferna, och även om han levde kring år 400 f. Kr. så är mycket av hans läror lika relevanta i dag som de var då.

Det sägs att Sokrates en dag mötte en bekant som vill berätta för honom om vad han hört om en av Sokrates vänner. Men innan bekanten hann börja berätta så hejdade Sokrates honom och ställde tre frågor:

  • Är det du tänker föra vidare sant?
  • Är det du tänker föra vidare snällt?
  • Är det du tänker föra vidare användbart för mottagaren, dvs mig?

Bekanten erkände att han inte visste om det var sant, att det han tänkte berätta inte var speciellt snällt och att Sokrates med all säkerhet inte skulle kunna ha någon nytta av informationen.

Sokrates svarade då med att säga att om du inte med säkerhet kan svara ja på någon av dessa frågor så är det bättre att inte för vidare det du hört alls. Och så blev det.

I valet mellan att stilla sin nyfikenhet och att stoppa skvaller genom att inte vilja lyssna, så är det ofta nyfikenheten som vinner. Även om det inte finns någon riktig anledning så vill man veta bara för att veta. Varför är det så?

Kanske försöker man ta igen alla de tillfällen på skolgården när klasskamrater hade hemlisar och man själv var ovetande och blev retad för det? Kanske är nyfikenheten bara otyglad och ovan vid att inte få sin vilja fram?

Oavsett anledning så utgör Sokrates tre frågor ett bra filter för att avgöra vad man ska berätta och vad man bör låta bli att prata om. I dag är det någon annan som slipper att skvaller förs vidare om du sätter stopp, i morgon kan det vara någon annan som sätter stopp och du själv eller någon du bryr dig om som slipper bli skvallrad om.

/Charlotta

7 comments

Lena - gott för själen 8 januari, 2017 - 13:01

Så himla bra! Ett väldigt användbart och enkelt filter! ”Snack” är bland det värsta jag vet. Jag brukar försöka stoppa eller försöka börja prata om nåt annat. Jag brukar säga att personen man är på väg att prata om har oftast agerat av en bra anledning och inte av ont uppsåt. Dessutom har man som utomstående oftast inte hela bilden. Man vet aldrig vad som pågår bakom stängda dörrar. Ibland kan jag tycka att det är ok att ”snacka” och det är om man är uppriktigt orolig för någon och man tror att man kan hjälpa på nåt sätt genom att prata med nån annan.

De där tre frågorna var så tydliga och bra så de tar jag med mig!

Kram Lena

Charlotta 8 januari, 2017 - 13:07

Tack Lena, visst är det så att det snackas mycket, ofta kanske för mycket och i onödan. Bra idé att försöka bromsa snacket.
/C

A 9 januari, 2017 - 10:03

Jag tycker att det är bland det fulaste som finns att ”snacka” om en viss person/personer bakom deras rygg utan att de kan försvara sig eller bemöta skitsnacket. Jag själv brukar säga till dem som börjar prata om andra med mig.: Du får gå till den personen och säga det. Prata inte med mig om något jag inte har med att göra. Då blir de både förvånade och rädda för mig istället, haha! Rätt ska vara rätt. Värsta jag vet när vissa personer smyger omkring och pratar skit om andra. Vet att jag inte är särskilt ”populär” vad gäller detta, och att de kanske pratar skit om mig istället. Men det kan jag ta.

Charlotta 9 januari, 2017 - 10:40

Det har blivit något av en social ”grej” att snacka om andra, har man inget annat att prata om så kan man alltid bonda över hur hemsk någon annan är. En sorglig utveckling.
/C

Hanna 9 januari, 2017 - 19:01

Tusen tack, precis. Skall föra vidare och tänka på själv dessa 3 frågor. Vill inte ha detta rapporterande inom familjen vad alla gör hela tiden, av min mor. Bara snällt, men det läggs på mina alar känns det som. Låt dem vara lyckliga och göra vad de vill, brukar jag svara. Vill inte ha reda på vad alla gör. De tre frågorna passar i lärarrummet, ja, vid varje tillfälle vi träffas. 🙂

Charlotta 9 januari, 2017 - 19:13

Roligt att höra att du tycker det är användbart. 🙂
/C

Lisbeth 1 maj, 2020 - 10:40

För mig är riktigt god vän en som man verkligen kan anförtro sig till.
Att berätta vidare det som anförtrotts, är det samma som att svika vänskapen.
Vännen förändras till att bli en som man inte längre litar på.
Skvaller oavsett uppsåt skadar vänskapen på djupet och är svår att reparera om ens möjlig att reparera.
Frågan är går det att vara vän med någon som man inte längre litar på?
Svaller möstret måste brytas för det dödar vänskap!
Den som har svårt att låta ett samtal stanna i förtroende och intregitet sviker andra människor på många nivåer.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI