Home Personlig utveckling Det negativa med positivt tänkande

Det negativa med positivt tänkande

by Charlotta

Positivt tänkande är i grunden ett väldigt bra och sunt begrepp men som från att ha varit en ögonöppnare och nyckeln till ett bättre liv, nu har slitit sig ur kopplet och börjat löpa amok. Det har gått inflation i allt det positiva och utbudet av kurser, workshops, böcker och föreläsningar i ämnet svämmar över alla breddar. Allt annonseras med foton på snygga, förtroendeingivande och över måttan harmoniskt leende män och kvinnor i sina bästa år (oavsett ålder). Känslan som förmedlas är att om du bara tänker positivt så kommer allting i ditt liv att ordna sig, alla dina problem försvinner, alla dumma människor blir snälla, barnen uppfostrar sig själv, partnern blir nykär i dig igen, chefen erbjuder löneförhöjning och du blir lika snygg och harmonisk som människorna på bilderna.

Med löfte om framgångar av den kalibern så är det ju självklart att du måste prova, för vem vill inte ha ett problemfritt liv? Så när familjefrukosten slutar i något som mest påminner om ett inbördeskrig och du är en halvtimme sen redan innan du hunnit ut genom dörren så sväljer du svordomarna och tänker hurtigt ”Det ordnar sig, inga problem!”, och när chefen meddelar att det är uppsägningar på gång och att din tjänst inte kommer att vara kvar så biter du ihop och tänker ”Det finns säkert ett annat jobb därute som är mycket bättre och som bara väntar på mig.” För varje motgång trycker du ner besvikelsen och sätter på en glad min och tänker att det finns de som har det mycket värre än vad du har, för här ska minsann tänkas positivt. Som värst blir det om någon närstående skulle råka ut för sjukdom, olycka eller till och med förlora livet medan du desperat försöker hitta det positiva i det som händer och kanske anklagar dig själv när du inte lyckas. Den här formen av positivt tänkande leder inte alls till en positiv livssyn utan till frustration, stress och en känsla av misslyckande. En massa nedtryckta och instängda känslor av misslyckande där utsidan är glad men insidan gråter.

Här har det gått förskräckligt snett, för livet är inte bara positiva upplevelser, tvärtom är livet fullt av svåra motgångar, långdraget lidande och fruktansvärda förluster och det kan inga positiva tankar i världen ändra på. Det är meningen att de svåra upplevelserna ska genomlevas med fullständig uppmärksamhet på det som händer och hur du känner, och inte förminskas till något oviktigt som kan sopas under mattan med ett leende och ett glatt ”Det blir nog bra.”. Allting har sin tid och måste få ta sin tid.

Den egentliga innebörden av positivt tänkande är inte att trycka undan känslorna och låtsas att allt är bra eller att undvika att bli ledsen och nedstämd, utan det är att inta fastna där för länge, att trots allt hitta något meningsfyllt med det som sker och att inse att det är genom svårigheterna som du växer som människa. Att en dag när det värsta har lagt sig kunna se framåt och ta med dig erfarenheterna från det du gått igenom för att utvecklas genom dem. Det är också att i djupet av ditt inre ha en genuin övertygelse om att det faktiskt kommer att gå bra även om det innebär jobbiga perioder, att du emellanåt känner dig ledsen och förtvivlad och att livet kanske inte blir som du hade tänkt dig, att trots allt detta så kommer det ändå i slutänden att bli bra. Med en i grunden positiv livssyn så kommer det att påverka dina tankar och dina handlingar och du klarar att hantera de svåra perioderna utan att gå under. Går du och letar efter elände så kommer du att hitta elände men förväntar du dig istället glädje och framgång så är det precis det som kommer till dig.

/Coachen

DSC01007

Powered by Calculate Your BMI