Home Personlig utveckling Det viktiga steget som de flesta glömmer bort

Det viktiga steget som de flesta glömmer bort

by Charlotta

Ur Arkivet:

Livet går fort nuförtiden. Inte så att vi lever kortare tid, tvärtom, men vi ska hinna med så förskräckligt mycket på den tid vi har att dagar och veckor allt som oftast rusar förbi utan att man ens hinner notera det.

Vi tar oss an så många olika roller och uppgifter, och kräver av oss själva att vi ska fullgöra dem till perfektion, eller i alla fall så nära som möjligt. Förutom våra egna upplevelser så blir vi överösta med information både från sociala och inte så sociala medier. Som belöning för vår ständiga uppmärksamhet på detta kontinuerliga flöde hoppas vi att det ska göra oss klokare, kunnigare och förståndigare, och därmed också mer attraktiva på arbetsmarknaden, dejtingmarknaden och alla andra sociala arenor vi rör oss på. Kunskap är makt, och att vara uppdaterad visar att man hänger med, att man är intressant och aktuell.

Men för att omvandla information och upplevelser till kunskap och erfarenhet krävs ytterligare ett steg som många glömmer bort, eller inte tar sig tid till eller kanske helt enkelt inte är medvetna om, reflektion.

Att reflektera innebär att tänka igenom de nya erfarenheter du gjort och den nya information du har inhämtat, och att fundera på vad den betyder och innebär. Var kommer den från, det vill säga hur tillförlitlig är den, vilket värde har den, hur kan du använda den, i vilka sammanhang fungerar den och i vilka fungerar den inte, vad är det som skiljer det nya från det du redan visste innan och hur förhåller sig det nya och gamla till varandra, kan du ta kunskapen ett steg vidare och var hamnar du i så fall?

Att reflektera innebär också att tänka igenom upplevelser och erfarenheter och fundera på varför det blev som det blev, vilken var din egen roll i det som hände, vilket inflytande hade andra, kunde du ha gjort något annorlunda och hur skulle det i så fall ha ändrat på utgången, vad har du lärt dig för framtiden, hur kan du använda dessa nya erfarenheter och hur kan du göra för att upprepa det som hände, alternativt förhindra att det händer igen?

Informationsflödet är stressande, distraherande och utmattande, ska du utsätta dig för det dagligen så se i alla fall till att du faktiskt drar nytta av fördelarna också, och inte bara utsätter dig för de negativa effekterna.

Inte förrän du ger det nya tid att sjunka in och bearbetas kan du dra full nytta av vad du upplever, och inte förrän du är klar med reflektionen har du verkligen lärt dig något och har tillgång till att använda det framöver i ditt liv.

Att gå omkring med oreflekterade upplevelser och information är som att köpa nytt batteri till bilen och låta bli att installera det utan istället köra omkring med det i bagaget, du har det inom räckhåll men det gör liksom ingen riktig nytta.

/Charlotta

3 comments

M 19 januari, 2016 - 15:55

Hej Charlotta, hur länge är man i en sorg efter nära anhörigas bortgång? Jag kommer på mig själv typ att är jag glad och skrattar,så direkt efteråt tänker jag på det tragiska.. känns som om innanför mig är det bara tomhet och tråkighet. Lite jobbigt att ha det såhär fast det gått en tid nu…

Charlotta 19 januari, 2016 - 16:50

Hej M, det är väldigt olika och omöjligt att säga något generellt. Känn inte skuld för att du kan vara glad utan se det som något positivt och låt det komma fram så mycket som möjligt. Sorgen har inget egenvärde och sorgens längd är inget mått på hur viktig eller älskad personen var som du förlorat. Ibland kan man omedvetet hålla sig själv kvar i sorgen för att det känns som om man sviker personen som dött om man slutar sörja, men så är det inte. Det finns ingen av våra nära och kära som vill se oss lida och vara ledsna, de vill att vi minns dem men inte genom att må dåligt utan genom att gå vidare med livet och verkligen leva och må bra.
/C

M 19 januari, 2016 - 20:20

Ja de nog så att de vill att vi ska må bra.. Varför jag har så svårt att släppa det gamla är väl att jag typ måste hitta min identitet eller hur jag skall leva mitt liv… Just nu vet jag inte hur lösningen ser ut..

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI