Home Personlig utveckling Din godhet kan göra andra snällare

Din godhet kan göra andra snällare

by Charlotta

Bara den som själv upplevt godhet kan bli snäll.

Ja, jag tror det är så. Har man någon gång i sitt liv känt sig översköljd av någon annans godhet och välvilja som inte kräver något tillbaks så tror jag chansen är mycket större att man själv blir en snällare människa. Om man däremot bara får uppleva elakhet, misstänksamhet, avund, ilska och illvilja så tror jag att risken är stor att man bildar sig en uppfattning om att det är så världen måste se ut och att det är det som krävs för att kunna överleva och ta sig fram.

Tyvärr är världen på många håll redan så tuff att godhet och välvilja möts med misstroende och hånfullhet för man vågar inte tro att det kan vara på riktigt. Inte kan väl en främling vilja mig väl och göra något för mig utan anledning? Inte kan väl en helt okänd människa ta av sin egen tid och sina egna pengar och göra något för att jag ska få det bättre, eller bara för att jag ska bli glad?

Ett annat sätt att reagera om man är ovan vid godhet är att räkna med att det goda bara är en tillfällighet som snabbt kommer att försvinna igen, så då gäller det att roffa åt sig så mycket som möjligt medan man kan för man vet aldrig när man får tillfälle igen eller hur länge man måste klara sig utan till nästa gång.

Båda tankesätten handlar i grunden om överlevnad, om att referensramarna är byggda utifrån en upplevelse av brist och nöd, att man gör vad man måste för att klara sig och sina, att var och en får rädda sig bäst den kan, och att alla andra scenarion är otänkbara.

Resonerar man så har man troligtvis inte upplevt så mycket godhet i sitt liv, och det kan vara en lång resa att landa i en annan verklighet och våga tro på att människor vill en väl och att det finns mat även imorgon.

Att lämna allt man känner och älskar och hamna i en verklighet där allt är obekant och obegripligt kan vara ett trauma lika stort som det man lämnade. Det hjälper inte nödvändigtvis att förutsättningarna för ett tryggt liv är så oändligt mycket bättre för upplevelsen den dominerande upplevelsen är att allt bara är annorlunda och det är svårt att släppa känslan av att behöva göra allt för att överleva.

Det är här godheten kommer in, den behöver få vara en pålitlig konstant i det nya livet, något som finns där inte bara en gång utan hela tiden, så man kan få vänja sig vid den och börja tro på den. Så småningom kan tron på godheten börja tränga ut minnena av allt det andra och man kan själv börja agera utifrån en känslan av trygghet, tillförsikt och ja, godhet.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI