Home Personlig utveckling Din världsbild – och andras

Din världsbild – och andras

by Charlotta

Vi lever i samma värld, bor i samma land, kanske på samma gata eller jobbar på samma arbetsplats, kanske har vi varit vänner i massor med år eller kanske bor vi till och med ihop, men ändå är det så att i vissa situationer när vi pratar om vissa saker så känns det som om vi kommer från olika planeter.

Helt plötsligt en dag pratar ni om något som ni inte brukar prata om och det blir smärtsamt tydligt att ni inte delar uppfattning när det gäller invandringsfrågor, feminism, sjukvården, partipolitik, hbtq-frågor, vad som händer när vi dör eller någon annan grundläggande värdering. I det läget är det lätt att man plötsligt tittar på varandra som om man verkligen ser varandra på riktigt för första gången och börjar ifrågasätta om man verkligen kan fortsätta att vara vän med någon som har så vansinniga åsikter.

Tricket är att kunna skilja på sak och person och komma ihåg att personen framför dig är precis densamma som innan ni hade det där avslöjande samtalet. En annan sak som är bra att komma ihåg är att ord är laddade på olika sätt för olika människor och det är inte alls säkert att ni menar precis samma sak när ni använder samma ord. Sånt beror på referensramar och erfarenheter och även en liten variation kan göra stor skillnad på betydelse.

Är ni överens i de flesta andra frågor och brukar ha trevligt tillsammans så kanske ni kan komma överens om att i just den frågan tycker ni olika och det är okej. Är det väldigt laddat kanske ni ska komma överens om att undvika den typen av samtalsämnen och är det mindre laddat kanske det kan vara extra intressant att prata vidare om era olika ståndpunkter. Men visst finns det också riktiga ”deal-breakers”, åsikter som man helt enkelt inte kan acceptera och i synnerhet inte hos någon som man umgås med och då är det kanske så att samtalet innebär slutet på den relationen.

Men kom ihåg att alla åsikter har ett ursprung och även du inte delar en viss åsikt så kanske du kan acceptera att den finns genom att du tar reda på dess bakgrund och var den kommer från.

/Coachen

DSC01425

Powered by Calculate Your BMI