Home Personlig utveckling Ditt nej behöver inte motiveras

Ditt nej behöver inte motiveras

by Charlotta

Känner du ett behov av att förklara för andra varför du tycker som du gör? Känns det nödvändigt att försvara varför du säger nej? Känns det som om du måste motivera dina val och argumentera för dina beslut för att de ska vara godtagbara?

Är det så att varje gång du säger nej eller har en avvikande uppfattning så drar du dig för att säga det, och om du säger något så följs ditt uttalande av en lång förklaring om varför du tycker som du gör, hur du har kommit fram till beslutet och alla anledningar till att det var det enda beslut du egentligen kunde fatta?

Har du funderat på varför det känns nödvändigt att informera om hela bakgrunden till beslutet istället för att bara säga nej?

Att ingående motivera och förklara ett nej eller en avvikande åsikt gör att det lätt uppfattas som om man ursäktar sig, som om man egentligen borde ha sagt något annat och därför måste försvara sitt uttalande för att försöka övertyga både sig själv och andra om att det man sagt är acceptabelt.

Det betyder att desto mer du förklarar och motiverar desto mer börjar andra ifrågasätta det du säger. Förmodligen precis tvärtemot det du är ute efter. Det är vanligt att vilja rättfärdiga sig om man känner sig osäker eller underlägsen för att man tror att det man säger blir mer värt med en trovärdig förklaring, men effekten är alltså nästan alltid den rakt motsatta. Förklaringen underminerar trovärdigheten, och människor som mycket väl skulle ha nöjt sig med ett kort nej blir istället tveksamma och ifrågasättande när du hänger på en lång förklaring efteråt.

I grund och botten kommer förklaringsbehovet ofta från ett lågt självvärde, en känsla av att dina åsikter, känslor, behov och önskemål inte är lika mycket värda som andras. Medan du förmodligen utan att blinka skulle acceptera att någon annan svarade nej på ett förslag så känner du samtidigt att du själv borde säga ja och vara tillmötesgående, och om du trots allt säger nej så föds ett stort behov av att motivera nejet.

Sanningen är att dina åsikter, känslor, behov och önskemål är precis lika mycket värda som någon annans, och du får lov att ha dem och uttrycka dem utan att behöva motiver dem eller på annat sätt förklara dig. Ge ditt svar och sätt sedan punkt, du behöver inte förklara dig.

Skulle det uppstå en situation där någon faktiskt behöver veta mer så kommer de att fråga dig, och då kan du ge en kort förklaring till ditt beslut, men kom ihåg att hålla det kort, för desto mer du nästlar in dig i utförliga förklaring desto större är risken att du förlorar i trovärdighet. Och det har inget att göra med hur sant det du säger är, utan det handlar om ren retorik. Den som är säker på sin sak ser ingen anledning att vara utförlig i sin motivering, så om någon är utförlig i sin motivering tolkas det som att den personen är osäker på vad den säger, och därmed kanske kan övertalas till att ändra sig.

Nästa gång du väljer att tacka nej till ett förslag och är på väg att följa upp ditt nej med en urskuldande motivering, så ta istället ett djupt andetag och stäng munnen igen och bara le.

Du behöver inte förklara dig!

/Charlotta

4 comments

Tina 20 januari, 2016 - 12:15

Har personlig erfarenhet av detta och det är stor skillnad på vilket bemötande man får när man slutar upp med att urskulda sig och göra långa utläggningar om varför man väljer att göra på ett visst sätt eller avstå från något.
Skall jag tacka Nej till något brukar jag numera inleda med något positivt; Det låter jättetrevligt, men jag har tyvärr ingen möjlighet och sen är det Punkt. Inga långa utläggningar eller dåligt samvete över mitt beslut. Motparten brukar i 99% av fallen respektera svaret utan att ifrågasätta detta. En mycket enkel och effektiv metod:-)!
Kram på Dig!

Charlotta 20 januari, 2016 - 18:18

Tack för att delar med dig av dina erfarenheter Tina, precis så upplever jag det också. Kram tillbaks!
/C

Karin Chamoun 21 januari, 2016 - 09:31

Tack för dina fina inlägg på Överlevnadsguiden! Jag läser dem varje dag och träffas i hjärtat i olika grader. Idag gav dina ord mig verkligen något att tänka på och var dessutom en tröst. Ha det gott!

Charlotta 21 januari, 2016 - 10:55

Tack för dina värmande ord Karin. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI