Home Personlig utveckling Du behöver inte motivera dina val för andra

Du behöver inte motivera dina val för andra

by Charlotta

Känns det som om du måste förklara för andra varför du gör de val du gör? Känns det nödvändigt att försvara varför du säger nej, eller varför du säger ja? Känns det som om du måste motivera dina åsikter och argumentera för dina beslut för att de ska vara godtagbara?

Är det så att varje gång du säger nej eller har en avvikande uppfattning så drar du dig för att säga det, och om du säger det så följer du alltid upp med en lång förklaring om varför du måste säga nej eller varför  du tycker som du gör, hur du har kommit fram till beslutet och alla anledningar till varför det var det enda beslut du egentligen kunde fatta?

Har du funderat på varför det känns nödvändigt att informera om hela bakgrunden till beslutet istället för att bara säga nej? Att ingående motivera och förklara ett ställningstagande förstärker inte din trovärdighet, tvärtom gör det att det lätt uppfattas som om du ursäktar sig, som om du egentligen borde ha sagt något annat och därför måste försvara sitt uttalande för att försöka övertyga både sig själv och andra om att det du sagt är acceptabelt.

Det betyder att desto mer du förklarar och motiverar, desto mer börjar andra ifrågasätta det du säger. Förmodligen precis tvärtemot det du är ute efter. Det är vanligt att vilja rättfärdiga sig om man känner sig osäker eller underlägsen för att man tror att det man säger blir mer värt med en trovärdig förklaring, men effekten är alltså nästan alltid den rakt motsatta.

Förklaringen underminerar trovärdigheten, och människor som mycket väl skulle ha nöjt sig med ett kort nej blir istället tveksamma och ifrågasättande när du hänger på en lång förklaring efteråt.

I grund och botten kommer förklaringsbehovet ofta från ett lågt självvärde, en känsla av att dina åsikter, känslor, behov och önskemål inte är lika mycket värda som andras. Medan du förmodligen utan att blinka skulle acceptera att någon annan svarade nej på ett förslag så känner du samtidigt att du själv borde säga ja och vara tillmötesgående, och om du trots allt säger nej så föds ett stort behov av att motivera nejet.

Sanningen är att dina åsikter, känslor, behov och önskemål är precis lika mycket värda som någon annans, och du får lov att ha dem och uttrycka dem utan att behöva motiver dem eller på annat sätt förklara dig. Ge ditt svar och sätt sedan punkt, du behöver inte förklara dig.

Skulle det uppstå en situation där någon faktiskt behöver veta mer så kommer de att fråga, och då kan du ge en kort förklaring till ditt beslut, men kom ihåg att hålla det kort, för desto mer du nästlar in dig i utförliga förklaring desto större är risken att du förlorar i trovärdighet. Och det har inget att göra med hur sant det du säger är, utan det handlar om ren retorik.

Den som är säker på sin sak ser ingen anledning att vara utförlig i sin motivering, så om någon är utförlig i sin motivering tolkas det som att den personen är osäker på vad den säger, och därmed kanske kan övertalas till att ändra sig.

Nästa gång du inte håller med någon eller vill tacka nej till ett förslag och är på väg att följa upp ditt nej med en urskuldande motivering, så ta istället ett djupt andetag och stäng munnen igen och bara le, för du behöver inte förklara dig.

/Charlotta

7 comments

Simone 13 januari, 2017 - 14:06

Det är så likt mig. Jag förklarar alltid varför jag tycker som jag gör och får kommentarer från omgivningen att jag gör för långa utlägg om varför jag tycker som jag tycker.

Charlotta 13 januari, 2017 - 14:09

Nu när du är medveten om det så kan du välja om du vill fortsätta på samma sätt eller ändra ditt mönster. 🙂
/C

H 13 januari, 2017 - 15:14

Hej, oj det här var en sak jag aldrig tänkt på som det du skriver i det här inlägget 🙂 Jag är ju den som alltid måste förklara allt och varför jag tycker si och så….

Charlotta 13 januari, 2017 - 17:42

Se där, en insikt! 🙂 Att bli medveten är första steget, sedan kan du välja om det är något du vill jobba med att ändra på eller du är nöjd som det är.
/C

H 13 januari, 2017 - 22:26

Det är nog en sak att jobba på:) Behöver det i arbetet men även i privatlivet…

Hanna 14 januari, 2017 - 18:53

Så likt mig, säger jag också. Alltid blivit ifrågasatt, så jag har ”autopiloten” på i mig att förklara mig, mina beslut och åsikter. Det har sin grund i att inte blivit trodd sedan barnsben, därav kom låg självkänsla. Jobbar med det, men familjemönster sitter hårt. Vissa dagar är man stark som en oxe, vissa dagar gömmer man sig.

Charlotta 14 januari, 2017 - 19:04

Fokusera på de miljöer och situationer där du är stark som en oxe. Mönster inom familjen är alltid de svåraste att förändra, kan du förändra dina mönster i alla andra situationer även om du inte klarar det med just familjen så är det jättebra. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI