Home Älska sig själv Du gör det bästa du kan

Du gör det bästa du kan

by Charlotta

Hur många gånger har du sett tillbaks på en situation och tänkt ”Om jag bara hade insett det tidigare.” eller ”Om jag bara hade vetat då vad jag vet nu.” eller ”Varför kunde jag inte klarat av det tidigare när det inte var svårare än så här?” eller något liknande? Den typen av ånger eller efterklokhet kan vara svår att tampas med och göra att man gräver ner sig i grubblerier och självförakt. Vissa gånger kanske det handlar om mindre viktiga saker men den här typen av tankar är också vanliga i samband med att man förlorar någon närstående, när man blir lämnad i ett förhållande eller när någon dör snabbt och oväntat. Att förlora någon man bryr sig om är en svår sorg och att därtill skuldbelägga sig själv kan vara den stenen som gör att bördan blir för tung att bära. Därför är det viktigt att bibehålla en realistisk syn på både sig själv och det som har hänt och inte ta på sig större skuld och ansvar än man faktiskt har förtjänat, och i den här typen av situationer så är det ofta inget alls trots att man gärna skyller på sig själv.

För så här är det: Du gör alltid det bästa du kan med det du har, där du befinner dig.

Jag säger det en gång till, långsamt: Du. Gör. Alltid. Det. Bästa. Du. Kan. Med. Vad. Du. Har. Där. Du. Befinner. Dig.

Varje dag, varje händelse, varje tanke innebär en personlig utveckling, vissa mer än andra, vilket betyder att för varje ny dag så är du klokare än dagen före. Det betyder också att efterhand som du lär dig mer och förstår mer så kan du också fatta andra och bättre beslut och hantera svåra situationer annorlunda och bättre. I bästa fall är hela livet ett långt lärande och ingen bli någonsin fullärd, därför är det också helt orimligt att skuldbelägga sig själv för saker som man inte visste, förstod eller hade förutsättningarn att hantera på ett bra sätt när de hände bara för att man har det i ett senare läge. I varje läge gör vi alla faktiskt alltid det bästa vi kan.

/Charlotta

4 comments

Mikael sääv 31 januari, 2015 - 18:18

Hej jag är absolut en av dom som har det riktigt tungt den här perioden av året.tipsen du skriver är ju klockrena tyvärr är det värsta att mn just inte kommer ut på den promenaden i dagsljuset för att man känner sig helt off så det blir en ond cirkel./micke

Coachen 31 januari, 2015 - 18:39

Hej Micke, tack för din kommentar!

Vad tråkigt att du känner av vinterdeppigheten, men kanske kan det vara en liten tröst att du är långt ifrån ensam. Precis som du skriver så handlar förändring nästan alltid om att bryta gamla vanor och onda cirklar, och att ta de första stegen kan vara jättesvårt och tungt. Kanske kan du få hjälp på traven av några av de andra tipsen så det blir lite lättare att ta dig ut de där första gångerna och sedan blir det lite lättare för varje gång.

Jag skrev inget om dygnsrytm men även det är väldigt viktigt och jag misstänker av din kommentar att du kanske har vänt på dygnet och sitter uppe långt fram på natten och sedan sover bort stor del av dagen? Jag vet väldigt väl hur svårt det kan vara att gå och lägga sig i tid, men jag vet också att kroppen kan må riktigt dåligt av att inte följa den naturliga dygnsrytmen, bara det kan framkalla depression. Mat- och sovklockan är den viktigaste klockan vi har! 😉

Här kommer ett tips på hur du kan tänka för att lyckas genomföra förändringen och ta dig ut i ljuset så du kan börja må lite bättre. Det handlar inte exakt om din situation men nära nog för att kunna ge lite idéer om hur du kan tänka för att det ska gå lättare att börja.

Lycka till!
/Coachen

Mikael sääv 2 februari, 2015 - 12:04

Hej igen
Jag läste tipsen och självklart har du rätt. och det ät j den största anledningen till att de flesta nyårslöften bryts.just pga av sorgen av att kanske aldrig mer äta godis ,ta en snus etc.har en kompis som inte snusat på 25 år men han har inte slutat utan har ett uppehåll en dag i taget.han kan ta en snus precis när han vill därför känner han inte att han behöver.
Man kan lura sig själv positivt. Tack för en bra blogg/micke

Coachen 3 februari, 2015 - 11:27

Hej igen Micke!
Tack för ett jättebra exempel med kompisen som inte har slutat snusa under 25 år, det är precis så det fungerar. Roligt att du gillar bloggen, känn dig välkommen! 🙂
/Coachen

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI