Home Personlig utveckling En annan väg till att bli en hel människa

En annan väg till att bli en hel människa

by Charlotta

Igår skrev jag om hur man kan identifiera, utveckla och träna upp sidor av sig själv som man ännu inte har full tillgång till för att på så sätt bli en hel människa som inte behöver förlita sig på att någon annan ska göra en hel. Men det finns ju faktiskt fler anledningar till att man kan känna att man inte är hel, för det är stor skillnad på att uppleva att vissa delar saknas och på att känna sig själsligt och känslomässigt trasig. Så idag kommer inlägget att handla om hur man kan läka en trasig själ och ett trasigt hjärta.

Den vanligaste anledningen till att vi människor går sönder är sorg. Sorg kommer av förlust men det behöver inte alls bara handla om förlusten när någon dör, det finns många situationer där man upplever förlust och därför behöver sörja, men eftersom man inte alltid ser det som en sorg så inser man inte att sorgearbetet är en viktig del i läkningen.

Exempel på situationer som innebär en förlust och som man kan behöva sörja, förutom någons död, är förlusten av en partner genom att relationen tar slut, förlusten av sina framtidsplaner, förlusten av sin hälsa, sitt arbete, sin bostad, sin vän och sina drömmar. En del av de här förlusterna är saker som man ofta förväntas ta ganska lätt på och bara skaka av sig, men det fungerar inte alltid så.

Att t ex förlora sina framtidsplaner för att den man hade planerat framtiden tillsammans med inte vill vara med längre kan vara en oerhört stor sorg, och ofta är det precis det som händer när en tänkt kärlekspartner visar sig inte vara intresserad. Man behöver inte ha etablerat en stark relation för att uppleva en stor förlust, för ofta har tankarna sprungit i förväg och planerat hela livet med den personen så när dejten gör slut så förlorar man så mycket mer än bara en person som man knappt hunnit lära känna, man förlorar hela sin utstakade framtid.

Oavsett vad eller vem man förlorat så är receptet för att läka såren att tillåta sig att sörja fullt ut så länge man behöver. Hur sorgen ser ut är olika från person till person, så att jämföra med någon annan är meningslöst. Gör det du själv känner är relevant för dig och tillåt dig att visa att du mår dåligt. Analysera känslorna, gå in i dem och känn efter på djupet varifrån de kommer, hur de hänger ihop, var i kroppen de känns, vilka tankar de för med sig och hur du behöver uttrycka dem. Känns det bra att skriva ner det som kommer upp så gör det, behöver du prata med någon så gör det, behöver du berätta samma sak om och om igen för alla som vill lyssna så gör det. Det är det här som är att bearbeta sorg och genom att göra det så får du ut känslorna och underlättar läkningen.

Samtidigt som du lever genom sorgen så försök att ha en del av din uppmärksamhet riktad framåt, mot framtiden och de möjligheter som trots allt väntar på dig när du är mogen att se dem, ungefär som när man kör bil och har ett öga på vägen och ett i backspegeln. Detta är för att undvika att du fastnar i sorgen och ältandet av det som har varit. Så småningom kommer det att bli lättare och falla sig naturligt att rikta mer och mer av uppmärksamheten framåt och mindre och mindre bakåt, och till slut så kommer den akuta sorgen att vara över och trasigheten har börjat läka. Vissa själsliga sår läker helt och omvandlas till självkännedom och mental styrka medan andra lämnar efter sig ett ärr som för alltid kommer att vara ömt.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI