Home Personlig utveckling Ensam i kropp eller själ?

Ensam i kropp eller själ?

by Charlotta

Att vara ensam är inte detsamma som att känna sig ensam och tvärtom, att känna sig ensam betyder inte tvunget att man inte har något sällskap. Engelskan är fiffigare där eftersom de har olika ord för det ”alone” och ”lonely” eller ”lonesome”, men i svenskan får vi nöja oss med ett och samma ord och det ger utrymme för lite egna tankar i ämnet. Ensamhet är en tillfällig upplevelse som ger utrymme för att känna, tänka, analysera och fundera i din egen takt över saker som du upplevt och som kan göra dig klokare och tryggare om du tillåter det. Genom att tillåta och uppskatta ensamhet kan du undvika att upprepa misstag du gjort, förstå hur saker du sagt kan ha sårat andra eller varför andras agerande har sårat dig. Allt detta är personlig utveckling och kan bara ske om det finns tid, utrymme och stillhet – alltså ensamhet. Ensamhet är sällan påtvingad utan du kan välja att bryta den när du vill. Ibland krävs det en lite större ansträngning för att bryta ensamhet och ibland nästan ingen ansträngning alls.

De flesta av oss är vana vid att det ska hända saker hela tiden, olika aktiviteter med olika människor, familj, släkt, vänner, sport, fritidsaktiviteter osv i ett rasande tempo. Även när vi bara tar det lugnt och slappar eller tar en fika så ska vi göra det tillsammans med någon. Att ständigt ha något på gång tillsammans med någon annan har blivit mallen för hur livet ska se ut och allting annat är fel och skapar nervositet och olustkänslor.

Men om du hela tiden är på väg någonstans, från ett sällskap till ett annat, från en aktivitet till en annan eller från en relation till nästa så har du aldrig tid att uppleva och bli vän med dina egna känslor eller att lära dig av de erfarenheter du gör. Att ständigt vara i farten och ha folk omkring dig är ett utmärkt sätt att slippa tänka och undvika att utvecklas och växa.

Så om du känner ensamhet så kanske det inte alls beror på att du är ensam utan istället om att du ännu inte bestämt hur du ska utnyttja din tid på bästa sätt.

/Coachen

DSC01495

Powered by Calculate Your BMI