Home Personlig utveckling Ett helt liv från januari till december

Ett helt liv från januari till december

by Charlotta

Ett människoliv går igenom en ett antal olika faser, faser som på många sätt påminner om årstidernas växling. Kanske kan kopplingen till naturens skiftningar och växtlighetens livscykel göra det lättare att förstå och acceptera den egna upplevelsen av den ålder man befinner sig i.

I januari är allting fortfarande tyst, stilla  och ännu ofött. Du ligger ännu tryggt i din mammas mage, skyddad från det kalla livet där utanför. Dina färger är brunt, grått och svart, det oföddas och det vilandes färger.

I februari börjar solens strålar försiktigt att värma jorden, livet börjar anas och du är nyfödd. Du har ännu inte funnit dina färger utan lever kvar i det tryggheten av det gråbruna.

I mars är du ett litet barn som är helt beroende av andras omsorg och värme. I den stora världen märks du ännu knappt än. Din färg är ännu obestämd, som en blandning av alla andra färger.

När april kommer är du ett större barn, upp till 10 år, och du börjar spira och så smått göra avtryck i världen samtidigt som världen gör intryck på dig. Din färg är väldigt ljust, nästan genomskinligt grönt.

Innan maj är slut har du hunnit fylla 20 år och i vissa stunder kan man ta dig för vuxen om än på ett väldigt ungt, friskt och ganska ofullständigt sätt. Din färg är ljust grönt.

I juni är du, precis som naturen, i din fräschaste blomning mellan åren 20 och 30. Du har vuxit till din fulla storlek och din kropp är på höjdpunkten av sin förmåga i del flesta avseenden. Du äger alla olika färger i sina starkaste och mest uttrycksfulla nyanser.

I juli går du från 30 till 40 och du är nästan oförändrad från månaden innan. Själv upplever du dig i stort sett som lika men dina färger har uppnått en annan mognad och ett större djup, precis som det gröna i naturen.

Augusti kommer med en mjukare och lugnare värme jämfört med de två tidigare månaderna och du rör dig från 40 till 50. Din fräschör är inte fullt lika påtaglig som den var i juni och juli, men dina färger har fått ett mustigare och mer nyanserat uttryck som i många avseenden gör dig både intressantare och mer intresserad än vad du varit tidigare.

I september fyller du 60 och även om hösten är i annalkande så lever fylligheten och värmed från augusti kvar, samtidigt som du får en ny sorts krispig fräschör som du inte haft tidigare. När du ser tillbaka kan juli och augusti framstå som nästan lite kvalmiga i jämförelse med den klarhet som du äger nu. Dina färger har en kraftigare men mjukare ton och är inte lika påträngande som de tidigare kunde vara.

Oktober är månaden då du går från 60 till 70. I mångt och mycket är livet sig likt från månaden innan, men träden kronor är blir allt glesare och så även håret på ditt huvud. Även om dagarna fortfarande kan vara milda och ganska ljusa så känns vinden kallare nu och kvällarna allt kortare. Din färger har blivit lite blekare även om mångfalden fortfarande finns kvar.

November är månaden då du fyller 90 år. Kanske. Inte alla lever tills de blir 90. Vissa år kommer frosten redan i början av månaden och över en natt är alla träden kala, all växtlighet stelnad i en sista rörelse och många kroppar blir kalla. Men ibland är vintern sen och livet fortsätter lugnt och stilla in i årests sista månad. Mångfalden i dina färger kan fortfarande anas, men de är nu väldigt bleka och uppfattas nästan som genomskinliga när ljuset faller mot dem.

December är månaden som symboliserar årets slut. Cykelns slut och livets slut. Det är en kall och frusen månad då naturen går till vila för att samla kraft och mod att födas på nytt nästa år, till en ny vår. Precis som din själ gör den dag din kropp för den här säsongen är förbrukad. Dina färger går åter i brunt, grått och svart, jordens, vilans och återfödelsens färger.

Decembers kyla och död känns kall och svår när den kommer, men det är en välbehövlig vila, både för naturen och för dig själv. För innan ni vet ordet av så kommer våren igen då allt startar om med sol, värme och pånyttfödelse.

/Coachen

DSC01204

2 comments

Susann 21 augusti, 2013 - 18:07

Precis de parallellerna har jag också fantiserat om. Hur livet går i cykler, och hur vårt liv kan liknas vid årstiderna… och vintern är ju verkligen döden…..:-/

Coachen 21 augusti, 2013 - 19:55

Fast vintervilan är ju också en förutsättning för vårens pånyttfödelse. 😉

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI