Home Personlig utveckling Fastnar du på fel frågor?

Fastnar du på fel frågor?

by Charlotta

Upplever du att du sitter fast där du är, att hur mycket du än försöker så går livet inte riktigt att förändra åt det håll du vill? Tycker du att du har provat allt och att ingenting gör någon större skillnad för i slutänden så är du kvar på samma ställe som du började?

Det är lätt att tro att man är dömd att leva en viss sorts liv och att man själv inte kan påverkar det i någon större utsträckning, men i själva verket styrs livet i väldigt hög utsträckning av den egna upplevelsen. Hur man uppfattar det som händer, hur man tolkar den upplevelsen, hur man reagerar känslomässigt på den tolkningen och vilka tankar det leder till.

Det betyder att det är de frågor som man dagligen ställer sig själv som till stor del bestämmer hur livet ser ut. Frågorna kontrollerar vad man fokuserar sina tankar på, det man fokuserar sina tankar på kontroller vad man känner och det man känner bestämmer hur man uppfattar livet.

Livsupplevelsen är alltså ett resultat av de egna känslorna, som är ett resultat av tankarna, som är ett resultat av de frågor som man ställer sig själv dagligen och stundligen.

Föreställ dig en person som omedvetet upprepar dessa frågor för sig själv varje dag:

  • ”Undrar när ångesten ska slå till idag?”
  • ”När kommer nästa problem?”
  • ”Varför tycker ingen om mig?”

Föreställ dig nu exakt samma person som istället omedvetet upprepar dessa frågor för sig själv varje dag:

  • ”Vad kan jag göra för att lindra ångesten?”
  • ”Hur kan jag använda de här erfarenheterna för framtiden?”
  • ”Hur kan jag vara till hjälp för andra människor?”

Situationen har inte förändrats men hur personen väljer att se på situationen är helt annorlunda. I det första fallet har personen frånsagt sig makten att själv påverka och bara väntar på att allting jobbigt ska hända, och i det andra fallet äger personen själv makten att påverka det som händer. De första frågorna grundar sig i rädsla och oförmåga medan den andra uppsättningen frågor utgår från tillit och handlingskraft.

Saken är den att man tenderar att få det man förväntar sig, inte det man önskar sig eller vill ha, utan det man innerst inne förväntar sig. Det är det som kallas attraktionslagen. Attraktionslagen bryr sig inte om vad man vill, utan den svarar enbart på ens innersta och mest ärliga känsla om vad man räknar med kommer att hända.

Om du vill förstå varför du har den livsupplevelse som du har så börja med att ta reda på vilka frågor du ställer dig själv dagligen. Och om du vill ändra på livsupplevelsen så ändra på frågorna, på innehållet och på formuleringen. Ställ frågorna på ett sådant sätt att du placerar makten och besluten i dina egna händer och att utgångsläget är att dagen idag är bättre än den igår, och att morgondagen kommer att bli ännu bättre.

/Charlotta

11 comments

Annica 16 maj, 2018 - 11:25

Tack för en klok text.❤❤❤
En hoppingivande text som kan hjälpa en att ta sats inför framtiden. Som ger hopp om att man kan ta makten över en svår situation hur svår den än är.
Det är inte alltid så lätt i svåra stunder att ställa de där kloka frågorna till sig själv.
Ändå är det då man som bäst egentligen behöver dem för att hjälpa sig själv vidare.
Jag går i skogen i det skira,sköra och gröna för att mota ångesten.
Allt levande i en natur som får en att inse att livet är ett mirakel trots det svåra vi möter i livet.
Hela naturens stora visdom som får mig att förundras samtidigt dom jag gråter i hela min själ.
Jag skriver för att bearbeta det svåra.
Att sätta ord på det som är smärtsamt hjälper mig vidare. Jag skriver för att hjälpa mig själv men kanske också någon annan som i en framtid kanske delar min text och mina upplevelser.
På något sätt vill jag i en framtid hjälpa andra som också förlorat sina barn alltför tidigt.
Att försöka göra det meningslösa till något meningsfullt.
Jag längtar efter att brinna för saker igen.
Inte bränna ut mig själv men brinna i den härliga känslan när man på något sätt gör skillnad i en positiv riktning för andra.
Det är inte alltid så lätt.
Jag hamnar i de första frågorna ofta.
Men jag tränar på att komma vidare trots att livet kan göra så ont mellan varven.
Allt gott.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 16 maj, 2018 - 12:31

Stor kram till dig Annica! ❤
/C

Anonym 17 maj, 2018 - 06:06

Har fastnat…försöker och försöker. Har en svår barndom med traumatiska upplevelser och ett jobbigt vuxenliv med svåra saker i bagaget. Försöker förlåta och bearbeta, men känner dagligen ilska, sorg och avund och bitterhet och ångest. Och att jag inte duger som jag är. Hur sjutton ska jag göra mig av med dessa svåra känslor? Det är svårt att förlåta t ex. Har ofta ångest etc

Charlotta 17 maj, 2018 - 07:46

När man har svårt att förlåta och gå vidare handlar det ofta om att man lägger för stort fokus och för mycket energi på andra människor och händelser och alldeles för lite på sig själv, sin eget välmående och sin egen utveckling. Det är svårt att förflytta sig framåt och ha visionen av en inspirerande framtid om man hela tiden tittar bakåt på dem som gjort en orätt. Försök att visualisera dig själv tio år framåt i tiden och var du skulle vilja vara då, vem du skulle vilja vara, hur du vill känna dig och hur du vill leva. Bryt sedan ner den bilden i mindre och mindre delar tills du har skapat en form av handlingsplan för hur du ska ta dig dit. Sedan är det bara att skifta fokus till att ta ett steg i taget på din utstakade väg med vetskapen om att du för varje rätt tanke du tänker och för varje rätt handling du utför tar dig ett steg närmre din vision. Lägger du din energi på din egen framtid och utvecklingen dit kommer du inte att ha tid att fokusera på det gamla, och efter ett tag kommer du att upptäcka att det du gör för dig själv är så viktigt och betydelsefullt att det andra du varit med om får en annan innebörd och blir mycket lättare att förlåta.
/C

Anonym 18 maj, 2018 - 06:10

Tack snälla, börjar mitt nya liv ska börja idag. Kramis

Annsofi 20 maj, 2018 - 10:06

Attraktionslagen har hjälpt mig mycket! Jag ser på mitt liv på ett helt annat sätt idag än jag gjorde för ett antal år sedan. Nu upplever jag det som att det är jag som äger makten i mitt eget liv, ingen annan. Och jag utvecklas hela tiden, är långtifrån ”färdig”. Vet också att jag kan förändra negativa tankar, vilket jag jobbar med varje dag.
Tack för ett bra inlägg!

Charlotta 20 maj, 2018 - 10:33

Tack för att du delar med dig Annsofi, känslan av att själv sitta vid ratten i sitt liv är oslagbar.
/C

Emely Bodin 23 maj, 2018 - 18:20

Jag känner sådan skuld när jag gör sådant som är bra för mig och jag vill alltid vara ”perfekt” och duktig. Jag tar åt mig så mycket känslosamt av alla. Jag gör saker för att slippa utskällning. Jag har nog aldrig gjort något bara för mig. Jag skäms för min personen och jag känner mig som en bluff. Min mamma var perfektionist och jag kunde aldrig leva upp till hennes standard. Jag vet inte hur jag ska göra för att överleva skulden när jag inte är perfekt. Jag känner att jag har mycket ilska i mig och den kan jag inte få utlopp för. Jag vet att det är detta skulden och ilskan som hindrar mig från att leva fult ut, men hur gör jag för att arbeta med det? Är jag värd att må bra. Jag känner skuld när jag mår bra med, som att jag sårar andra.

Charlotta 23 maj, 2018 - 19:18

Du är precis lika mycket värd att må bra och få allt det du vill ha som någon annan är. Ingen människa är perfekt, inte en enda, inte ens din mamma. Perfektion är inte ett mänskligt drag och att eftersträva perfektion innebär därför per automatik att du aldrig kan lyckas utan alltid kommer att misslyckas, med andra ord är det ett grymt sätt att straffa dig själv för något som du inte kan påverka. En del av det du beskriver tror jag har sitt ursprung i brist på självkänsla och självvärde, du kan läsa om det t ex här, här och här. Just känslor av skuld kan vara komplicerade att bearbeta och komma till rätta med på egen hand, känner du att du har svårt att nå resultat skulle jag rekommendera dig att ta hjälp av en terapeut eller psykolog.
/C

Conny 6 juni, 2018 - 04:49

Har svårt att reda ut vilka frågor som är fel?

Charlotta 6 juni, 2018 - 08:12

Hej Conny, välkommen hit! Hur ser ditt liv ut, finns det något du är missnöjd med? Vilka frågor ställer du dig själv dagligen?
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI