Home Personlig utveckling Fem metoder att stärka intuitionen

Fem metoder att stärka intuitionen

by Charlotta

Intuitionen är det som också kallas den inre rösten, själens röst eller magkänslan, allt beroende på vilken livssyn man har och vad man känner sig bekväm med. Det är den vägen vi kan få tillgång till kunskap, visdom och vägledning som är större än vårt nuvarande liv, dels från vårt eget högre jag men också från våra guider i andevärlden.

Intuition är med andra ord inte småpotatis utan i många avseenden en av de mest värdefulla resurser vi har tillgång till. Tyvärr ligger det i vår kultur att nedvärdera betydelsen av intuitionen och istället upphöja betydelsen av intellektet, förmodligen för att intuitionen jobbar genom känslor och intellektet genom tankar och tankar historiskt sett anses mer värda.

I verkligheten handlar det inte om det ena på bekostnad av det andra, om att välja att förlita sig på antingen intuition eller intellekt, utan om att använda båda två tillsammans för att på bästa sätt utnyttja de förmågor man har. Att lära sig att kunna urskilja intuitionens röst i en värld där man inte pratar om den, inte uppskattar den och där den nästan aldrig får lov att ta plats kan däremot vara svårt.

Därför har jag samlat mina fem bästa tips om hur man lär sig att lyssna till intuitionen och hur man känner igen den.

  1. Träna på att vara avslappnad och koppla bort stress, oro och rädslor. Dessa känslor är vanliga i vår tid och många umgås med dem dagligen, men de är också effektiva hinder för intuitionen att göra sig hörd eftersom de blockerar intuitionskanalen.
  2. Tillbringa tid i ensamhet och tystnad. Ensamhet och tystnad är två av de viktigaste förutsättningarna både för att lära sig identifiera vad som är intuition och vad som är ego, rädslor och inflytande utifrån, men också för att göra intuitionen starkare och tydligare.
  3. Träna på att identifiera intuitionen genom att särskilja den från andra ”röster”. En rädsla känner du igen genom att den vill begränsa dig och göra din värld mindre. Inflytande utifrån känner du igen genom att du har hört orden förr, från någon annan, kanske en förälder, en partner, ett syskon, en lärare eller en vän. Egot känner du igen genom att det höjer dig till skyarna när livet går bra och sågar dig vid fotknölarna när det går dåligt, en riktig kappvändare som kan berömma dig ena sekunden och tala om att du är sämst i världen nästa. Intuitionen känner du igen genom att den har en lugn och lågmäld ton, att den kommer ur kärlek, tillit och välvilja och att den alltid är på din sida och vill ditt bästa.
  4. Våga lita på din intuition och agera utifrån den. Använd intuitionen som en resurs i situationer när den kan vara till nytta. Genom att lita på den och använda den blir intuitionen starkare och tydligare.
  5. Uppmärksamma tillfällen när din intuition leder dig rätt och fira dem. På det sättet bekräftar du för dig själv din förmåga att lyssna på rätt signaler och att innehållet är värdefullt och användbart, och för andevärlden att du är villig att lyssna och ta emot hjälp den vägen.

Ofta väntar man med att försöka lyssna till sin intuition tills en dag när man verkligen behöver den och då är den ofta svår att urskilja. Istället är det bättre att börja med de små vardagliga sakerna, att göra det till en vana att träna på att använda sin intuition vid tillfällen som inte är akuta eller livsavgörande för då är det mycket lättare att hitta den och våga lita på den.

Ska jag välja den här maten eller den här maten, vilken är bäst för mig? Ska jag gå på festen eller stanna hemma och vila och sova, vilket är bäst för mig? Ska jag gå på dejt med den här personen, kommer det att ge mig något positivt? Ska jag ta striden och stå upp för mig själv eller ska jag låta det passera utan att lägga energi på det och bara gå vidare?

När kontakten väl är etablerad och du har vant dig vid att använda intuitionen i de vardagliga situationerna så finns den där även i de tuffa besluten när du som bäst behöver den. Dessutom kommer du att upptäcka att den är guld värd även i de små besluten i vardagen för bättre vägledning än så går inte att få.

/Charlotta

5 comments

Conny 20 juli, 2018 - 06:10

Det var bra tips för att förstå hur jag ska kunna träna intuition. För jag inser att det kommer inte att bli lätt. När jag väljer till exempel maträtt som tas upp, så sker det ju på något sätt. Då kanske jag lika bra försöka känna efter med dina råd, är det rädsla, ego eller inflytande. Det är värt ett försök!

Charlotta 20 juli, 2018 - 09:49

Mat är väldigt starkt förknippat med smak, sociala relationer och belöning så just den biten kan ofta vara en svår nöt att knäcka. Jag tror att det behöver finnas en stark önskan om att äta nyttigt för hälsan och välbefinnandet, annars är det nog svårt att höra vad intuitionen säger i de lägena. Det kan vara lättare att börja med andra saker som är mindre laddade.
/C

Helene 28 november, 2020 - 06:05

Jag har kommit till ett vägskäl där jag står upp för mig själv. Vad kan jag förlåta ? Vad finns kvar av kärleken?
Jag vet att jag kan stå själv men mina känslor är inte slut för min man. Intuitionen är att gå nu när jag satt ner foten. Han har börjat gå i terapi så en del av mig säger – ge honom chansen för han tog den till sist. Men jag är förvirrad o delad i mitt hjärta . Jag flyr inte men vad är min tveksamhet. Jag vill vara sann mot mig själv

Charlotta 28 november, 2020 - 08:54

Hej Helene! Det är bara du som kan veta vad som är din sanning, ställ frågan till dig själv i olika former, om och om igen. Jag garanterar att du kommer att hitta svaret när du är redo för det.
/C

Helene 28 november, 2020 - 11:34

Tack❤️

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI