Home Personlig utveckling Fokusera på det som leder framåt

Fokusera på det som leder framåt

by Charlotta

Det ligger i människans natur att eftersträva förbättring. Om vi inte hade haft en inbyggd längtan efter det som är bättre än det vi redan har så hade vi fortfarande bott i grottor och jagat middagen med träspjut.

Att ha något att jobba mot, något att längta till och drömma om kan vara skillnaden mellan ett liv fullt av engagemang och glädje, och ett liv i tristess och meningslöshet. Att vilja mer med livet behöver inte betyda att man inte uppskattar det man redan har, men det kan vara ett sätt att hålla passionen för livet levande.

Men om man har det där att sträva efter, om man vet vad man vill och drömmer om det mest hela tiden och håller på att längta ihjäl sig efter att få det, men ändå fortsätter vardagen bara att tugga på precis som vanligt utan minsta tillstymmelse till förändring, vad gör man då? Hur länge ska man våga hoppas på att det ska hända, och kan man få det att hända snabbare?

Grundregeln är att livet alltid samarbetar med oss i att ge oss det vi vill ha. Om vi tillåter det. Och det är här vi ofta sätter käppar i hjulen för oss själva. Vi tror att vi hjälper till och gör allt vi kan för att få det vi drömmer om att hända, men i själva verket hindrar vi det från att hända genom att låta oss påverkas av sånt som hänt tidigare och genom att sätta upp villkor och begränsningar.

Det man ska göra är att fokusera sin energi på vad man vill och varför man vill det, men strunta i hur man ska få det och när det ska hända.

Genom att fokusera på vad det är man vill ha in i sitt liv, beskriva det så detaljerat som möjlighet för sig själv och föreställa sig hur det kommer att kännas när man väl har det, så gör man målet tydligt och levande och därmed också verkligt. En dröm som känns verklig är lättare att tro på och hålla fast vid.

Genom att också fokusera på varför man vill ha det så skapar man motivation och drivkraft, man förklarar för sig själv varför det är viktigt, vilka fördelarna och vinsterna är och vilken positiv effekt det kommer att ha på en själv, livet och kanske världen. Det i sin tur skapar engagemang, uthållighet och förmåga att vara tålmodig.

Det man inte ska lägga någon energi på att försöka planera eller arrangera eller ens fundera på är hur det ska gå till och när det ska hända. I de allra flesta fall kan det vi önskar komma till oss på väldigt många fler sätt än vi är medvetna om och genom att fokusera på en enda väg av många så begränsar man sina möjligheter.

Samma sak med tidpunkten, det man själv tycker är den perfekta tidpunkten, eller  kanske till och med den enda tidpunkten, kanske inte är en bra eller ens möjlig tidpunkt i ett större perspektiv.

Istället för att planera för hur och när så lita på att livet jobbar för din räkning och vet hur det ska gå till och när det ska hända, det enda du behöver göra är att fokuserat jobba med din del, och det är vad och varför.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI