Home Personlig utveckling För att våga leva modigt behöver du din inre trygghet

För att våga leva modigt behöver du din inre trygghet

by Charlotta

Det sägs ibland att svenskarna är trygghetsnarkomaner. Trots allt lever vi fortfarande i ett av världens säkraste länder och ändå känner vi oss mer otrygga och fokuserar mer på risker och allt som kan vara farligt än vad människor gör i många andra länder.

Kanske det är så att behovet av yttre trygghet blir större när den inre tryggheten blir mindre. Kanske känner vi oss mer osäkra på insidan, i oss själva, och letar därför efter mer trygghet på utsidan, i vår omgivning.

En grundläggande inre trygghet gör att vi vågar vara modiga, vågar utforska livet, vågar försöka, och inte minst att vi vågar vara oss själva. Utan den tryggheten blir även enkla saker i livet skrämmande och potentiellt farliga. Istället för att möta livet med öppna armar så kanske man isolerar sig mer och mer i ett försök att skydda sig.

Den yttre tryggheten kan ha flera olika ursprung, den kan vara förknippad med en plats, en aktivitet eller det som nog är vanligast, en person eller flera personer. Det allra vanligast är förmodligen att tryggheten finns hos först föräldrarna och sedan hos partnern.

Även om det kan kännas skönt att få landa i en trygg famn eller komma hem till tryggheten hos föräldrarna så är det ett högt spel att placera sin trygghet utanför sig själv, helt enkelt eftersom man kan förlora den.

Om allt går som förväntat så kommer ens föräldrar att dö innan man själv gör det och har man då sin trygghet investerad i dem så blir förlusten så mycket svårare att hantera. Mer än hälften av alla samboskap och äktenskap slutar i separation så även där är risken stor att man förlorar mer än en kärlek om partnern även representerar tryggheten i livet.

Ett bättre alternativ är att ha den grundläggande tryggheten inom sig själv, att hitta sin egen inre trygghet som inte är beroende av någon annan människa och som därför inte är så lätt att förlora. Att en del av ens trygghet är placerad i andra människor, platser, situationer och saker är ofrånkomligt, men man bör inte ha allt där. Den yttre tryggheten ska inte vara en ersättning för den inre, utan en förlängning av den.

För att bygga upp sin egen inre trygghet krävs det två saker, dels att man rent praktiskt vet att man klarar av att hantera de nödvändiga sakerna i livet, eller att man vet hur man ska lära sig det, och dels att man känslomässigt kan ge sig själv det man behöver för att fungera och må bra.

Båda dessa är saker man kan lära sig om man inte redan kan det. Det praktiska är för de flesta det lättaste, även om man inte brukar betala räkningar, tanka bilen, anlita hantverkare, stryka kläder eller laga mat så går det ganska enkelt att lära sig hur man gör.

Att lära sig möta sina egna känslomässiga behov kan ta lite längre tid, men en bra början är att sluta söka bekräftelse utanför sig själv och istället söka sin egen bekräftelse och vara nöjd med den. Att visa sig själv ovillkorlig kärlek i alla lägen, och att börja säga de saker till sig själv som man har trott att man behöver höra från någon annan.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI