Home Personlig utveckling Förändringar

Förändringar

by Charlotta

Ur Arkivet:

Livet ÄR förändring. Det enda i livet som är konstant är att livet hela tiden förändras. Detta är en av få sanningar i livet som är odiskutabla, oavsett vad man tycker om förändringar så kan alla enas om att livet är fyllt av dem. Det är förändringar som vi själva tar initiativ till, som våra närstående tar initiativ till, som chefer, lärare, stat, kommun, EU eller kanske världsbanken tar initiativ till men också förändringar som naturen genomför, på eget initiativ eller på grund av vår påverkan. En del förändringar har vi möjlighet att påverka, men de flesta är utom vår kontroll. Ofta mer utom vår kontroll än vad vi inbillar oss.

Vi flyttar, byter jobb, bryter upp, blir ihop, köper nytt, slänger, får högre lön och högre ränta eller tvärtom. Människor föds, dör, blir sjuka, blir friska, skadas, läker, blir glada och ledsna och glada igen. Hela livet är en enda lång förändring och man tycker att vi borde vänja oss och att förändringar skulle vara något enkelt och odramatiskt men icke, istället är de många gånger så oändligt svåra att hantera att det känns som om hela ens värld rasar samman och att livet tar slut här och nu.

Livet och alltings existens är uppbyggt kring ständig förändring och vi, arma människor, är konstruerade att ständigt sträva efter att behålla status quo, en statisk tillvaro där allt är sig likt. Vem kom på att det skulle vara så och kan jag få ta ett snack med den personen?

Så vad gör man då? Vad du bör göra är att så snabbt som möjligt acceptera förändringen och gå vidare. Det är klart att du får bli ledsen och sörja att du förlorat något eller någon som var viktig för dig. En förlust av en närstående, det perfekta jobbet eller något annat som betyder mycket tar tid att hämta sig från, att inse att en livsdröm gått i stöpet och att det du hade planerat för aldrig kommer att inträffa är en sorg lika tung som någon annan. Men att kämpa emot och försöka förhindra det oundvikliga eller att försöka att inte låtsas om det som har hänt är lika framgångsrikt som att försöka få solen att inte skina eller regnet att inte regna. Det tar en massa kraft och energi från dig och resulterar i absolut ingenting.

Så lägg din energi på de händelser som du faktiskt har möjlighet att påverka och de andra, de svåraste där du inte kan göra annat än att se på och låta det hända, gör ditt bästa för att acceptera dem så snabbt som möjligt och se framåt istället för bakåt. Du behöver inte tycka om det som har hänt men det är slöseri med kraft att försöka ändra på något som du inte har makt över. Lägg den kraften på saker som för dig framåt istället. Ibland måste du förlora en del av det du har för att göra plats för nya saker som är på väg in i ditt liv. Det kan vara oändligt smärtsamt men så småningom ser du att utan den förändringen hade du aldrig fått vara med om nya positiva händelser som kommer din väg. Ingen smärta är meningslös, allting leder framåt.

/Charlotta

1 comment

Förändringar är aldrig kul! - Min kultur 8 juli, 2015 - 13:38

[…] av det värsta som finns. Jag vet, det är konstigt och jag är tråkig. Men så är det bara, jag accepterar förändringar men tycker inte speciellt mycket om dem alls. I går fick jag reda på att pappa ska flytta, han […]

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI