Home Personlig utveckling Försök inte!

Försök inte!

by Charlotta

Om du verklien vill lyckas med något så säg aldrig att du ska försöka, för då säger du indirekt att det du ska göra är så svårt att du förmodligen inte kommer att lyckas, så då är du redan inställd på att ge upp när det börjar kännas jobbigt.

Dessutom ger du dig själv en utväg som du i det här läget inte vill ha eftersom den markant ökar risken för att du kommer att ge upp vid första motgång, eller inte ens bry dig om att göra ditt bästa.

Istället för att säga till dig själv att du ska försöka, så säg till dig själv att det är så här jag ska göra för att lyckas. Meningsbyggnadsmässigt är det en hårfin skillnad, men för hjärnan är det en milsvid skillnad.

Att tänka att du ska försöka är tyvärr ett väldigt bra sätt att planera för att misslyckas. Men om du istället intalar dig att du ska nå ditt mål oavsett vad som krävs, så blir det lättare att ha tålamod och jobba vidare även om du stöter på motgångar, för då är det underförstått att det kommer att fungera och att det bara är en fråga om mer tid och anstränging.

Det här resonemanget gäller i alla lägen där man är frestad att säga att man ska försöka. Hjärnan tror på det du säger och tänker, så se till att du säger och tänker rätt saker så du inte lägger krokben för dig själv.

/Charlotta

4 comments

Johanna 18 oktober, 2016 - 12:54

Jag har svårt för missunnsamhet..och skulle behöva tips på hur jag bättre kan hantera det. Jag kan vara glad för att jag lyckats med något, tex nu när jag fått ett jobb..och så kommer någon och säger att det gått fel till eller att det inte var ett rätt beslut..och där och då visar jag inget, men går hem och är jätteledsen över detta.
Det kändes som glädjen försvann direkt och fokus blev på den kommentaren som kändes som den var till för att döda min glädje eller något. Jag börjar ifrågasätta mig själv med..om jag hör hemma där.
Jag tänker när det händer att jag inte ska visa mig glad bland folk eller att jag gjort något fel eller bara ska lära mig att byta fokus..men det känns så trist. Speciellt när det kommer från en person som är mjuk och snäll annars.
Det här med andras åsikter alltså…svårt!!

Charlotta 18 oktober, 2016 - 13:53

Du kan aldrig hindra människor från att säga saker, men det du kan göra är att bestämma vilket värde du ger det som sägs. För att du ska ta illa vid dig krävs det att du bestämmer dig för dels att personen är ärlig och säger det den verkligen tänker, och dels att personen har rätt i sina åsikter och att det den säger faktiskt är sant. Men du kan lika gärna bestämma dig för att personen inte alls är ärlig utan bara säger det av avundsjuka, eller att personen är ärlig men inte vet vad den pratar om eller har missuppfattat alltihop och inte har en siffra rätt. Eller båda delar! Att personen är mjuk och snäll i vanliga fall kan ju lika gärna betyda att den snälla sidan är ett oärligt spel och att den avundsjuka sidan är den ärliga bilden av personen. Det är du som bestämmer värdet i det som sägs och vad du ska släppa in och vad som bara får passera.
/C

Johanna 18 oktober, 2016 - 14:44

Ja, det är ju egentligen mer värt att min chef vill ha mig där och att en annan person sa att skit samma om det skulle vara så att det gått fel till..för det är för min kompetens jag är där!
Och träna på att låta det passera..ska bara mota ut det först! Sen får det passera. 🙂
Ofta jämför jag nog och tänker att så skulle aldrig jag göra..men jag gör säkert massa saker som andra aldrig skulle göra…
Tack för ditt fina svar 🙂

Charlotta 18 oktober, 2016 - 15:03

🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI