Home Personlig utveckling Från less och hopplös till nöjd och hoppfull på 24 timmar

Från less och hopplös till nöjd och hoppfull på 24 timmar

by Charlotta

Ibland kan livet kännas segt som tuggummi. Dagarna kommer och går och hur gärna man än vill att den våta filten som lagt sig över vardagen ska lyftas och allting ska ljusna så händer ingenting. Kanske rycker man upp sig och klistrar på ett ansträngt leende och hoppas på att det ska kännas bättre imorgon, och sedan dagen därpå, och dagen efter det, och …

Dagarna går och efterhand börjar det kännas som om man fastnat i någon lokal version av ”Måndag hela veckan” och som om det roliga och upplyftande livet blir allt mer osannolikt. Efterhand som den våta filten blir tyngre och tyngre att bära omkring på och ljuspunkterna lyser med sin frånvaro så börjar humöret påverka handlingsförmågan och energinivån, mindre och mindre blir gjort och lusten att ta sig för saker blir mer och mer sällsynt.

Man önskar att man ville, men allt känns bara så himla trist och tröttsamt. Kanske börjar man umgås med tankar som att ”det är nog så här livet ska se ut framöver”, eller ”jag har väl haft mina glansdagar, det bästa ligger helt enkelt bakom mig”. Men det finns som tur är ett förvånansvärt snabbt och enkelt sätt att vända på en sådan sinnesstämning och få gnistan och lusten tillbaka.

Knepet är att ta itu med några gamla surdegar och stöka undan dem. Alla har vi saker som finns uppskrivna på vår mentala ”att göra-lista” men som får stå tillbaka för att det inte är något som är akut. Saker som borde göras men som lika gärna kan vänta till en dag man har bättre tid och mer energi. Det kan vara saker som att stryka tvätthögen, rensa i kökslådan, städa kylen, tvätta bilen, rensa på skrivbordet, putsa fönsterna eller kanske stuva undan barnens urvuxna kläder.

Ofta är det saker som inte tar mer än en timme att göra, många gånger mycket mindre än så, men ändå kan det vara så otroligt svårt att komma sig för att faktiskt göra det, så svårt att det inte blir gjort. Men trots att man intalar sig att det kan vänta så ligger det omedvetet där som en tyngd på axlarna och gnager på det dåliga samvetet, och med ett gäng punkter på listan så blir det en bidragande orsak till att den mentala rullgardinen långsamt men säkert dras ner.

Välj två saker från din lista och gör dem samma dag. Fundera inte på att det tar emot eller hur jobbigt det känns utan bara gör det. När du är klar kan du nästan känna hur nöjdheten sprider sig i kroppen och hur ditt sinne blivit flera kilo lättare. Gå och lägg dig med den nöjda känslan i kroppen och vakna med en oväntat positiv känsla och kanske till och med ett leende på läpparna.

Vill du ta hem ett känslomässigt storslam så fortsätter du nästa dag och bockar av en eller ett par saker till på listan. Efter det kommer du att vara så nöjd med dig själv att du känner hur energin spritter i kroppen och hur framtiden plötsligt ser väldigt ljus och hoppfull ut.

Effekten av att få undan något som fungerat som en mental tyngd, ett dåligt samvete och ett måste är, i all sin enkelhet, ofta oväntat stor och väldigt tillfredsställande.

/Charlotta

10 comments

Fenix 30 januari, 2016 - 19:37

Visst är det enkelt att skapa en vana om vi bara sätter igång.

Om det tar mindre än en minut, gör det nu !

Häng upp jackan
Vattna en blomma.
Sätt den använda tallriken i diskmaskinen

Alla dessa enkla saker är vanor som gör livet trevligare
Där vi bygger vanorna

Charlotta 30 januari, 2016 - 19:46

Precis så, tack för dina tankar Fenix. Och med goda vanor bygger man självkänsla och plötsligt har man en positiv spiral på gång.
/C

Jenny 30 januari, 2016 - 20:58

Ja, det är så sant. Och jag behöver verkligen rycka upp mig och bocka av något på listan imorgon. Vilken insiktsfull bra post. Ha en skön helg!

Charlotta 30 januari, 2016 - 21:13

Tack Jenny, lycka till med listan imorgon och fortsatt skön helg till dig också.
/C

T 1 februari, 2016 - 10:36

Åh, underbart inlägg! Vet ju också att det fungerar precis så, men behövde verkligen bli påmind. Tack!

Charlotta 1 februari, 2016 - 10:40

Väl bekomme, T. 🙂 Och välkommen hit!
/C

Carin 1 februari, 2016 - 12:28

Åh vad du är bra på att sätta ord på hur verkligheten kan vara. Det är EXAKT så. Man har enormt många småsaker som hänger över en som ett moln men det är inga livsviktiga saker utan det kan vänta en dag till, och så en dag till. Tror absolut att det här är lösningen på att känna sig lättare både om hjärtat, axlarna och fötterna och en väg till välbefinnande. Gillar att du har så konkreta tips, ”gör två saker på listan”. Två saker känns det som att man orkar. Från och med idag ska jag börja med detta. Tack för en inspirerande och välskriven blogg!

Carin

Charlotta 1 februari, 2016 - 13:13

Tack snälla Carin för att du delar med dig av dina tankar och för ditt fina beröm om bloggen. Det gör mig så glad att du upplever att mina tips gör skillnad. Tack för att du läser!
/C

AnoNYm 14 juni, 2020 - 03:07

Detta funkar dock inte på det sättet för mig! För att bli gladare, piggare och en uppåtkick i tillvaron krävs att jag gör något som är roligt, nytt eller spännande. Att bocka av trista punkter på att göra- listan är knappast så himlastormande som du beskriver! Förstår att lättnaden över att få saker avklarade kan kännas för vissa som att bli flera kilo lättare, därmed infinner sig väl en känsla av glädje och energi.. Visst tycker jag också det är skönt när man klarat av något som skjutits upp, men det gör mig inte gladare eller positivare eftersom jag inte gjort nånting som är roligt, som jag njutit av eller längtat efter! Skulle punkter på listan kännas så, ja då hade de aldrig skjutits upp så länge innan man orkat ta tag i det, och inte heller behöver roliga saker skrivas upp, dem kommer man ihåg ändå! 🙂
Vardagen kan ibland vara så monoton och händelselös att man måste ”bryta av” med att hitta på nånting som är helt kravlöst och kanske ter sig onödigt eller toralt slöseri med pengar, men är härligt och befriande, innan vardagstristessen gör att man till slut utvecklar depression!

Charlotta 14 juni, 2020 - 14:01

Hej AnoNYm, välkommen hit! Vad roligt att höra att du har hittat det som fungerar för dig och som får dig att känna dig glad och trivas med livet, det är väldigt många som känner sig fast i svårmod och inte hittar ut.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI